investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Apple plánuje zvýšit letos výrobu nových iPhonů o 20 procent

15.07.2021

Americká společnost Apple požádala své dodavatele, aby letos vyrobili až 90 milionů jejích přístrojů...

Americká společnost Apple požádala své dodavatele, aby letos vyrobili až 90 milionů jejích přístrojů iPhone nové generace, které představí v září. Ve srovnání s loňským rokem to představuje nárůst až o 20 procent. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje.

Apple obvykle uvádí svůj nový přístroj na trh ve třetím čtvrtletí. Pro počáteční prodej, tedy pro období od zahájení prodeje do konce kalendářního roku, si nechává v posledních letech stabilně vyrobit 75 milionů kusů. Zvýšení plánu výroby na letošní rok naznačuje, že firma předpokládá, že uvedení prvního iPhonu na trh od zahájení očkování proti covidu-19 přinese vyšší poptávku. Nové iPhony budou druhé s technologií 5G, což je hlavní lákadlo, které uživatele nutí k výměně přístroje.


Podle zdrojů bude letošní modernizace přístroje výraznější než u loňského přístroje iPhone 12. Má klást důraz na procesor, fotoaparát a displej. Nové přístroje, v několika verzích s různou velikostí obrazovky, mají být představené v září, tedy zhruba o měsíc dříve než loni, částečně díky obnově dodavatelského řetězce.


Nejméně jedna verze nového přístroje bude mít displej LTPO, což je zkratka pro nízkoteplotní polykrystalický oxid. Tento displej je schopný střídat obnovovací frekvenci v závislosti na zobrazovaném obsahu. Obrazovka chytrého telefonu spotřebovává více energie než jiné jeho součásti. Hlavní výhodou je, že LTPO jsou schopné snížit tuto spotřebu změnou obnovovací frekvence, tedy počtu aktualizací displeje za jednu sekundu, a šetří tím spotřebovanou energii. Apple použil tuto technologii před několika lety ve svých hodinkách Apple Watch.


Podle zdroje počítá Apple se zvýšením dodávek svých přístrojů hlavně kvůli sankcím na čínskou firmu Huawei Technologies. Neočekává se, že by výrobu nových iPhonů negativně ovlivnil nedostatek čipů, který narušil výrobu v řadě odvětví po celém světě. Apple je největším zákazníkem výrobce čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing a uvedení jeho nového iPhonu je každoročně velkou událostí, na kterou se dodavatelé v Asii připravují několik měsíců dopředu.


Zdroj: ČTK




"Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Wayne založili Apple v garáži v roce 1976. Počáteční kapitál získali prodejem mikrobusu a kalkulačky za 1 350 dolarů. Dnes již tržní kapitalizace společnosti Apple překročila hranici dvou bilionů dolarů."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top