investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Akcie v USA dosahují díky nadějím na vakcínu rekordů

09.11.2020

Americké akcie zahájily dnešní obchodování prudkým růstem a vystoupily na nová maxima...

Americké akcie zahájily dnešní obchodování prudkým růstem a vystoupily na nová maxima. Výrazně k tomu přispěla farmaceutická společnost Pfizer, která zveřejnila příznivé údaje o účinnosti své experimentální vakcíny proti nemoci covid-19. Investoři navíc po zvolení kandidáta Demokratické strany Joea Bidena prezidentem Spojených států doufají ve zlepšení globálních obchodních vztahů a v další uvolňování měnové politiky.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si kolem 16:00 SEČ připisoval zhruba 4,5 procenta na 29.606 bodů. Širší index S&P 500 vykazoval růst o 3,4 procenta na 3628 bodů, zatímco index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, přidával asi 1,3 procenta na 12.054 bodů.


Společnost Pfizer dnes na základě předběžných dat z rozsáhlé studie oznámila, že experimentální vakcína, kterou vyvinula proti covidu-19 ve spolupráci s německou BioNTech, vykázala více než 90procentní účinnost. Podle agentury Reuters jde o první vakcínu proti covidu-19, u níž její autoři doložili úspěšná data z rozsáhlé klinické studie.


Akcie Pfizeru si kolem 16:00 SEČ připisovaly zhruba osm procent. Kvůli vyhlídkám na vakcínu se nicméně dostaly pod tlak akcie některých podniků, které letos těží z restrikcí souvisejících s covidem-19. Výrazně oslabují například akcie videokonferenční společnosti Zoom Video Communications, které odepisují kolem 16 procent.


Zdroj: ČTK



"Zprávy o pokrocích ve vývoji vakcín proti koronaviru výrazně zlepšily náladu na trzích. To se projevilo nákupy rizikových aktiv. Zlato naopak oslabuje."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top