investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Akcie JD Health debutovaly růstem přes 60 procent

08.12.2020

Na burze v Hongkongu se dnes začalo obchodovat s akciemi společnosti JD Health, což je největší...

Na burze v Hongkongu se dnes začalo obchodovat s akciemi společnosti JD Health, což je největší on-line platforma v Číně zaměřená na péči o zdraví. Hned v úvodu akcie zpevnily o 34 procent a později přidávaly asi 65 procent. Investoři tak sázejí na růstové vyhlídky firmy v době, kdy se i kvůli pandemii způsobené šířením nového koronaviru zvyšuje zájem o tyto služby. V Hongkongu je to letos největší primární veřejná nabídka (IPO) akcií.

JD Health je odnoží podniku JD.com, který v Číně patří k největším v elektronické komerci. JD Health se specializuje na on-line zdravotní konzultace a na prodej léků. Patří k dalším podobně zaměřeným podnikům, které v době vrcholící epidemie covidu-19 v Číně poskytovaly konzultace k příznakům této nemoci.


Šéf JD Health Sin Li-ťün novinářům řekl, že pandemie má na zdravotní péči revoluční dopady. Pacienti i lékaři totiž podle něj nyní ochotněji vyhledávají i nabízejí lékařskou péči přes internet.


Firma chtěla akcie investorům nabídnout v ceně 62,8 až 70,58 hongkongského dolaru (HKD), kvůli značnému zájmu pak mohla cenu pro úpis akcií stanovit na horní hranici pásma, na maximálních 70,58 HKD. Vydáno bylo 381,9 milionu akcií, čistý výtěžek z prodeje pak činí 26,46 miliardy hongkongských dolarů (74,7 miliardy Kč).


JD Health v prospektu emitenta uvádí, že na konci června měla 72,5 milionu aktivních uživatelů, což byl meziroční nárůst o 36 procent. Dnešní silný růst akcií firmy byl jednou z výjimek, akcie v Hongkongu jinak podle hlavního indexu Hang Seng oslabovaly.


"Investoři si myslí, že s nákupem nemá smysl vyčkávat," poznamenal šéf výzkumu v investiční společnosti Kingston Securities Dickie Wong. Podnik s tak velkou tržní hodnotou by se měl podle něj brzy dostat do některých z burzovních indexů. "Až se ty akcie dostanou do indexu technologických firem, pak je budou muset nakupovat indexové fondy, bez ohledu na to, co si o té firmě myslí. Investoři tak nyní využívají pravděpodobného dalšího kroku," cituje Wonga agentura Reuters.


Zdroj: ČTK



"Z pohledu investorů jsou IPO zajímavá, protože bývají podhodnocená. To investorům umožňuje realizovat výhodné obchody."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top