investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Lufthansa chce z prodeje akcií získat 2,1 miliardy eur na splacení státní půjčky

21.09.2021

Německá letecká společnost Lufthansa chce získat 2,14 miliardy eur (54,4 miliardy Kč) prodejem...

Německá letecká společnost Lufthansa chce získat 2,14 miliardy eur (54,4 miliardy Kč) prodejem akcií s velkou slevou. Získané peníze pak využije na splacení finanční pomoci, kterou získala v době pandemie od německé vlády. Ta aerolinkám celkem schválila půjčku devět miliard eur. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Lufthansa uvedla, že nabídne nové akcie za cenu 3,58 eura za kus. To je méně než polovina ve srovnání s páteční závěrečnou cenou akcií, která na burze ve Frankfurtu nad Mohanem činila 8,21 eura. Dnes akcie firmy zpevňují, ráno si připisovaly více než tři procenta a pozdě odpoledne se obchodovaly se ziskem kolem šesti procent. K růstu akcií aerolinek pomáhá i to, že klesají ceny ropy. Investoři také vítají, že úplné splacení půjčky osvobodí Lufthansu od omezujících podmínek spojených se záchranou.


Od začátku letošního roku akcie Lufthansy klesly o více než pětinu. Hlavním důvodem je rostoucí nervozita z tempa oživení v odvětví cestovního ruchu, když euforie z očkování ustoupila a do popředí se dostaly obavy, že se nejziskovější mezinárodní trasy letos nedostanou na úroveň před pandemií.


Prodej akcií by měl být dokončen 5. října. Lufthansa tak zmešká původní cíl generálního ředitele Carstena Spohra splatit státní pomoc před volbami, které se uskuteční v neděli.


Německo souhlasilo se záchranou Lufthansy na začátku pandemie, když zákazy cestování přiměly aerolinky po celém světě odstavit velkou část flotily. Splacení pomoci firmu osvobodí od povinností, které připojila ke schválení dohody Evropská komise (EK). Patří k nim zákaz vyplácení dividend, odměn pro management a nákup více než desetiprocentního podílu v konkurenčních aerolinkách.


Ze slíbených devíti miliard eur Lufthansa 3,9 miliardy nevyužila. Dalších 2,7 miliardy eur už splatila. Podle prohlášení plánuje Lufthansa použít z prodeje akcií na splacení dluhu 1,5 miliardy eur a zbytek dluhu zaplatit do konce roku ze svých tržeb. Neuvedla však, co hodlá dělat se zbývajícími penězi, které získá ze zvýšení kapitálu.


"To načasování u posílení kapitálu je záhadné," řekl agentuře Bloomberg analytik společnosti Stanford C. Bernstein Daniel Roeska. "Odklad toho zvýšení do doby, až se znovu otevřou důležité trhy dálkových letů, by mohlo najít větší podporu u akcionářů."


Evropští dopravci, jako je například právě Lufthansa, se nyní začínají vzpamatovávat z krize a obnovují lety na krátké vzdálenosti. Na důležitých dálkových trasách, třeba přes Atlantik, se však stále z velké části nelétá, což připravuje letecké společnosti o nejcennější zdroje příjmů. Lufthansa očekává, že počet přepravených cestujících v nadcházejících měsících dosáhne zhruba poloviny úrovně roku 2019.


Zdroj: ČTK




"Letecké společnosti patřily mezi nejvíce zasažené v rámci koronavirové krize. Jedním z důsledků pandemie totiž bylo výrazné snížení zájmu lidí o létání. To se však díky vakcinaci postupně změnilo."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top