investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Loď Ever Given byla částečně vyproštěna ze Suezského průplavu

29.03.2021

Záď obří kontejnerové lodi Ever Given, která téměř týden blokovala Suezský průplav...

Záď obří kontejnerové lodi Ever Given, která téměř týden blokovala Suezský průplav, byla odsunuta pomocí vlečných člunů. Nyní je zhruba 100 metrů od břehu, čímž se výrazně zvýšila průchodnost Suezského průplavu. Loď Ever Given však stále není úplně vysvobozena a dál výrazně blokuje průjezd kanálem.

Současný stav lze nazvat dílčím vítězstvím záchranářů. Ti se nyní snaží vysvobodit příď lodi, aby mohla odplout do širší části kanálu. Na zdolání Suezského průplavu v tuto chvíli čeká necelých 400 lodí. V případě plného splavnění kanálu zabere odbavení těchto lodí necelé čtyři dny.

 

Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:



Na palubě Ever Given je přibližně 18 000 kontejnerů plných zboží. Loď tak může vážit zhruba 200 000 tun. Práce na jejím vysvobození proto nejsou jednoduché a vyžadují nasazení specializované techniky. Díky přílivu však zřejmě nebude nutné kontejnery na lodi překládat, což urychlí celou záchrannou akci.

 

Hodina blokování Suezského průplavu stojí přibližně 400 milionů dolarů. Úžinou totiž proplouvá zhruba 12 procent světového obchodu. To je obhospodařováno proplutím přibližně 50 lodí za den. Blokace průplavu již způsobila růst ceny ropy na světových trzích ze 61 na 65 dolarů za barel.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Zablokování Suezského průplavu nebude dlouhodobým problémem, který by změnil fungování světového obchodu. Je to však krásný příklad toho, jak přírodní podmínky mohou ovlivnit chod ekonomiky. Určitě by nás to mělo vést k větší pokoře vůči přírodě."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top