investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

18.03.2024
AIappletechnologie

Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

18.03.2024
akcieburzainvesticeipo

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve čtvrtek klesly po zveřejnění dalšího údaje o inflaci

15.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

McDonald's v mnoha zemích světa zasáhl výpadek počítačového systému

15.03.2024
mcdonaldssvět

Lidé spotřebovávají zásoby potravin a vrací se do obchodů

05.08.2020

Podle červnových dat očištěných o kalendářní vlivy došlo k meziročnímu snížení...

Podle červnových dat očištěných o kalendářní vlivy došlo k meziročnímu snížení maloobchodních tržeb o 2,0 procenta. K výraznému poklesu tržeb o 10,8 procenta došlo u pohonných hmot. Pokles tržeb o 3,8 procenta byl zaznamenán u potravin. Naopak u nepotravinářského zboží tržby vzrostly o 1,4 procenta.

Bez očištění dat o kalendářní vlivy dopadly statistiky maloobchodních tržeb lépe, protože v červnu 2020 bylo o dva pracovní dny více než v červnu 2019. Neočištěné statistiky tak hovoří o meziroční stagnaci maloobchodních tržeb. Na datech je zřejmé, že lidé již panicky nevykupují trvanlivé potraviny a spíše konzumují své zásoby. Na čerpacích stanicích se však stále projevují meziročně nižší ceny pohonných hmot způsobené poklesem ceny ropy.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Nejvyšší zájem přetrvával o nákupy zboží přes internet a zásilkové služby, kde byl vykázán růst tržeb o 27,8 procenta. Mnozí lidé se sice vrátili k nákupům do kamenných prodejen, nicméně trend postupného přechodu k online nakupování je zřejmý. Do budoucna lze očekávat, že firmy budou investovat do svých e-shopů a budou optimalizovat množství svých poboček.

 

Ve specializovaných prodejnách se zvýšily nákupy sortimentu pro domácnost. Rovněž narůstaly nákupy počítačového a komunikačního vybavení. Naopak pokles tržeb zaznamenaly prodejny s oděvy a obuví, které se musí vypořádávat s nepovedenou jarní sezónou a deštivým létem.

 

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel se meziročně snížily o 17,3 procenta. Neočištěné tržby klesly o 11,8 procenta. Přestože lze červen hodnotit výrazně lépe než předchozí měsíce, stále je zřejmý problém automobilek s odbytem. V důsledku tohoto vývoje došlo k mírnému snížení cen nových automobilů.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Automobilky stále hlásí problémy s odbytem. Nižší poptávka zákazníků vedla ke snížení cen vozů v základní výbavě. Ty ve druhém čtvrtletí letošního roku zlevnily o 3,2 procenta."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top