investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Lidé šetří, obchodníci trpí

05.05.2023

V březnu došlo k reálnému meziročnímu snížení maloobchodních tržeb o 8,1 procenta...

V březnu došlo k reálnému meziročnímu snížení maloobchodních tržeb o 8,1 procenta. Jednalo se již o jedenáctý měsíc v řadě, kdy obchodníkům klesaly tržby. Dařilo se pouze prodeji pohonných hmot, což pravděpodobně bylo způsobeno poklesem jejich cen. V následujících měsících lze očekávat další snížení tržeb, protože lidé musí ve svém spotřebním chování reflektovat negativní vývoj reálných příjmů.

Lidé šetří na potravinách. Vyhledávají akční nabídky a nakupují nejlevnější produkty z daného sortimentu. Někteří lidé realizují útraty mimo území České republiky. Raději jezdí na nákupy do zahraničí, kde jsou mnohé produkty levnější. Propad tržeb obchodníků může příznivě působit na pokles inflace. Obchodníci totiž budou nuceni bojovat o zákazníky, což je bude nutit vylepšovat ceny.

Již patnáct měsíců v řadě klesají tržby internetových obchodů. To lze přičítat částečnému návratu zákazníků do kamenných obchodů a rovněž nižšímu nákupnímu apetitu lidí. Momentálně nejhorší situace panuje u prodeje výrobků pro domácnost, kde došlo k meziročnímu propadu tržeb 18,4 procenta. 



Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Někteří lidé realizují útraty mimo území České republiky. Raději jezdí na nákupy do zahraničí, kde jsou mnohé produkty levnější.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top