investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Lidé průměrně spotřebovávají 27 236 korun měsíčně

30.09.2021

Průměrná měsíční spotřeba na obyvatele dosáhla ve druhém čtvrtletí letošního roku na úroveň...

Průměrná měsíční spotřeba na obyvatele dosáhla ve druhém čtvrtletí letošního roku na úroveň 27 236 korun. To je o 2 530 korun více než ve stejném období před rokem. Za vyšší útraty domácností může odložená spotřeba z doby, kdy v ekonomice platily přísné restrikce. Kvůli zdražování však utrácí více i lidé, kteří nakupují stále stejné zboží a služby.

Průměrný měsíční příjem na osobu dosáhl ve druhém čtvrtletí letošního roku na úroveň 32 642 korun. To je o 2 666 korun více než ve stejném období před rokem. Jinými slovy můžeme říct, že lidem v průměru rostou příjmy podobně jako spotřeba. Ukazuje se, že Češi jsou zodpovědní a snaží se odkládat si peníze stranou. Bohužel však dochází k tomu, že úspory v hotovosti a na běžných i spořicích účtech v bankách rychle požírá inflace.

 

Český statistický úřad dnes kromě analýzy spotřeby a příjmů domácností zveřejnil i zpřesněná data o vývoji hrubého domácího produktu za druhé čtvrtletí letošního roku. Meziroční růst dosáhl hodnoty 8,1 procenta. Předchozí odhad hovořil o růstu ve výši 8,2 procenta.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Lidé v průměru utrácí o 2 530 korun měsíčně více než před rokem. Může za to odložená spotřeba z koronavirových časů i zdražování drtivé většiny zboží a služeb."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top