investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Lidé přestávají utrácet. Daří se jen prodeji potravin a léků

06.05.2020

Zatímco před rokem jsme psali o tom, jak vyšší příjmy domácností v...

Zatímco před rokem jsme psali o tom, jak vyšší příjmy domácností v kombinaci s růstem spotřebitelských cen navyšují tržby obchodníků, dnes jsme svědky zcela jiného příběhu. Tržby obchodníků se drasticky propadají. Mnozí obchodníci musí mít zavřeno, jiní sice prodávají, ale naráží na nezájem zákazníků. Výjimku tvoří prodejci potravin a léků.

Podle březnových dat Českého statistického úřadu došlo k meziročnímu poklesu maloobchodních tržeb o 8,9 procenta. Při očištění výsledků o kalendářní vlivy byl propad dokonce ve výši 9,3 procenta. V březnu se plně projevily negativní důsledky restriktivních opatření proti šíření koronaviru. V důsledku tohoto vývoje byl zaznamenán pokles tržeb v maloobchodě i za celé první čtvrtletí letošního roku.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Očištěné březnové tržby za prodej pohonných hmot se meziročně propadly o 17,5 procenta. Ještě hůře dopadli prodejci nepotravinářského zboží, kde tržby klesly o 18,5 procenta. Ruce si však mohou mnout prodejci potravin, kteří evidují nárůst tržeb o 4,9 procenta. Růst tržeb vykázaly také prodejny farmaceutického a zdravotnického zboží o 9,1 procenta.

 

Nejvýraznější meziroční pokles o 64,9 procenta zaznamenali prodejci oděvů a obuvi. Jako sedláci u Chlumce dopadli i prodejci výrobků pro kulturu, sport a rekreaci. Jejich tržby spadly o 47,1 procenta. Vzhledem k charakteru pandemických opatření naopak vzrostly tržby internetového a zásilkového prodeje o 20,8 procenta. Tento segment se do budoucna ukazuje jako velice perspektivní.


Investujte do rostoucích firem s BHS Private Equity fondem.

Dejte nám na sebe spojení, ozveme se zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!






"Lidé odkládají dražší nákupy. Například tržby za prodej motorových vozidel se v březnu propadly téměř o třetinu. Situace se zlepší až ve chvíli, kdy lidé získají víru v lepší budoucnost. K tomu napomáhá rozvolňování restriktivních opatření."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top