investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Lidé nemají zájem o hypotéky

20.03.2019

V únoru letošního roku lidé uzavřeli 4 961 hypotečních úvěrů o celkovém objemu 10,88 miliardy korun...

V únoru letošního roku lidé uzavřeli 4 961 hypotečních úvěrů o celkovém objemu 10,88 miliardy korun. O rok dříve přitom bylo sjednáno 7 446 hypoték v celkovém objemu 15,96 miliardy korun. Výrazný propad v zájmu o hypotéky je způsoben přísnějšími doporučeními, které v oblasti hypotečního trhu stanovila Česká národní banka. Lidé rovněž ztrácí zájem o čerpání hypotečních úvěrů kvůli vysokým cenám na realitním trhu. Nákup nemovitostí se stává luxusem, který přestává být dosažitelný pro střední třídu.  

Instituce působící na hypotečním trhu začínají reagovat na klesající zájem klientů a přestávají zvyšovat úrokové sazby na hypotékách. Průměrná úroková sazba v únoru dosáhla výše 2,99 procenta, což je o setinu procentního bodu méně než v lednu. Tato situace pomůže lidem, kteří budou refinancovat své stávající hypoteční úvěry, protože si budou moci dojednat výhodnější podmínky. Nelze však očekávat, že by stagnace úrokových sazeb na hypotékách přilákala zcela nové klienty, které od pořizování nemovitostí odrazují vysoké ceny na realitním trhu.

 

Vzhledem k růstu inflace je možné, že Česká národní banka v letošním roce zvýší úrokové sazby. To by mohlo vést k růstu úrokových sazeb na hypotečních úvěrech. Finanční instituce však vzhledem k boji na prudce se propadajícím hypotečním trhu nebudou moci zvyšování úrokových sazeb kompletně přenést na klienty. Tato situace bude mít negativní dopad na hospodaření bank a dalších institucí působících na hypotečním trhu.

Poznejte lépe Fondy Kvalifikovaných Investorů!

Nechte nám na sebe kontakt, představíme Vám ty naše.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Bankám a dalším institucím působícím na hypotečním trhu se blýská na horší časy. Lidé přestávají mít zájem o hypotéky. Na vině je nedostatek cenově dostupných nemovitostí, které by si mohla pořídit střední třída."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top