investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Lidé i firmy se bojí krize a hromadí peníze

25.09.2020

Evropská centrální banka včera zveřejnila ekonomickou zprávu, ve které se podrobně...

Evropská centrální banka včera zveřejnila ekonomickou zprávu, ve které se podrobně zabývá příčinami růstu peněžní zásoby. Z publikovaných dat je zřejmé, že široká peněžní zásoba M3 v červnu vzrostla o 9,2 procenta a v červenci o 10,2 procenta. Jedná se o nejvýraznější nárůst od května 2008.

Na datech se ukazuje, že lidé i firmy v Evropě výrazně mění své jednání. Hromadí peníze a přestávají utrácet, aby se připravili na příchod horších časů. V důsledku tohoto vývoje jsme svědky výrazného nárůstu peněžní zásoby, který byl navíc podpořen masivními podpůrnými opatřeními. Ta měla zajistit dostatečnou likviditu v ekonomice, aby bylo možné čelit koronavirovému šoku.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Evropská centrální banka se domnívá, že ke hromadění peněz dochází i z dalších důvodů. Část úspor může být nedobrovolná, protože v koronavirové době je méně příležitostí k utrácení. Například je obtížnější jet na dovolenou či využívat služby, kde existuje zvýšené riziko nákazy. Rovněž je vynakládáno méně peněz na nákup oblečení, protože lidé omezují svůj společenský život a častěji pracují na home office.

 

Klíčovou otázkou je, jak růst peněžní zásoby v Evropě ovlivní ekonomiku. Mnozí lidé se domnívají, že to nutně musí vést k vysoké inflaci. Stále více ekonomů však tvrdí, že spojení mezi peněžní zásobou a inflací není v dnešní době nijak zvlášť silné. Většina dodatečně nahromaděných peněz totiž nemusí být utracena za zboží a služby z běžného spotřebitelského koše. Spíše se za tyto peníze mohou nakupovat aktiva, jako jsou například akcie.

 

Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Současný výpočet inflace přestává odrážet realitu. Například v době prudkého poklesu cen pohonných hmot nebylo ve spotřebním koši zohledněno, že lidé omezili tankování na minimum. Naopak výrazně vzrostla poptávka lidí po trvanlivých potravinách. Ty však ve spotřebním koši měly stále stejnou váhu."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top