investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 skončil v pátek pod úrovní 5 000 bodů

22.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Trhy střízliví a vedou ruku amerického Fedu ke zpřísnění politiky

22.04.2024
akcieekonomikainflaceusa

Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo

22.04.2024
ekonomikačesko

Levné a kontroverzní akcie General Electric

17.12.2018

Akcie General Electric (GE) ztratily za poslední dva roky zhruba 80 procent své hodnoty...

Akcie General Electric (GE) ztratily za poslední dva roky zhruba 80 procent své hodnoty poté, co se společnost postupně dostala do významných operativních i finančních potíží. Někteří analytici (například z investičního domu JPMorgan) negativní vývoj akcií velmi přesně odhadli. Nyní však na akcie GE mění názor a otáčí výhled z negativního na neutrální. Vidí potenciál, že se firmě podaří obrat k lepšímu, což by se velmi pravděpodobně pozitivně odrazilo v ceně akcií.

Firma v posledních dvou letech vysílala směrem k investorům prakticky pouze negativní zprávy. Již podruhé v letošním roce snížila dividendu, nejprve na polovinu a nyní jen na symbolický jeden cent na akcii za kvartál. Tato dividenda sice umožňuje firmě zachovat si v historických tabulkách a v akciových filtrech svou pozici, kdy bez přestávky po mnoho let vyplácí dividendu. Společnost však již zcela jednoznačně přišla o členství ve skupině firem, které dividendu po mnoho let zvyšují, respektive ji alespoň nikdy nesnížily.

 

Snižováním dividendy akcie GE jednoznačně ztratily přízeň většiny drobných individuálních investorů. Velký exodus investorů poslal cenu akcií strmě dolů. Navíc akcie GE byly vyřazeny z prestižního indexu třiceti amerických “blue chip” akcií Dow Jones Industrial Average. Aby toho všeho nebylo málo, americká komise pro cenné papíry nyní ještě vyšetřuje účetní praktiky společnosti.

 

Po snížení dividendy prakticky na nulu má firma pro nejbližších několik let ulehčen problém se svým financováním. GE hodlá prodat svůj většinový podíl na ropném businessu Baker Hughes GE, který má nyní hodnotu přibližně 14 miliard dolarů. General Electric dále plánuje osamostatnit zdravotnickou divizi, která by po vzoru Siemens Healthineers mohla mít celkovou hodnotu přes 40 miliard dolarů. Jenom prostým součtem hodnot těchto podílů GE dostáváme téměř současnou tržní kapitalizaci firmy. Potenciální akcionáři tak “zdarma” získají zbylé části celkového businessu GE, kterými jsou zejména GE aviation, GE financování a pojištění. Pokud se firmě povede tato odvětví restrukturalizovat dle současných a budoucích plánů, mohla by sama o sobě přidat určitou část k hodnotě celé firmy.

 

General Electric je v současné době velice zajímavým případem firmy, ve které probíhá pokus o takzvaný “turnaround”, čili pokus o obrat v provozu a hospodaření firmy. Pokud by se tato složitá, riskantní a několik let trvající operace povedla, současní investoři by mohli být odměněni slušným průměrným ročním výnosem. 


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!




"Při investování do akcií General Electric je nutné počítat s četnými riziky, jakými jsou například růst úrokových sazeb nebo možnost snížení ratingu dluhu firmy do spekulativního pásma."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS








Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top