investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Letošní úroda obilovin bude hojná

13.08.2020

Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu bude letošní úroda obilovin hojnější...

Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu bude letošní úroda obilovin hojnější než v loňském roce. Základních obilovin bude sklizeno 7 045 tisíc tun, což je o 0,4 procenta více než v loňském roce. Očekávaná úroda by měla být o 1,2 procenta vyšší, než činí průměr sklizní za posledních deset let.

Odhadované meziroční navýšení sklizně obilovin je zapříčiněno především zvýšením průměrného hektarového výnosu u většiny obilovin. Jedinou obilovinou s odhadovaným meziročním poklesem sklizně je pšenice ozimá. Podle aktuálního odhadu se sklidí 4 600 tisíc tun, což je o 116 tisíc tun méně než v loňském roce.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Po pšenici ozimé by druhou nejrozšířenější plodinou na českých polích měla zůstat řepka. Její předpokládaná úroda ve výši 1 145 tisíc tun je o 12 tisíc tun nižší než loňská sklizeň, což je zapříčiněno poklesem osevní plochy. Na záda jí začíná dýchat ječmen jarní s očekávanou sklizní ve výši 1 132 tisíc tun, což představuje meziroční nárůst o 5,4 procenta.

 

Odhadovaná sklizeň máku by měla výrazně vzrůst na 29 tisíc tun. Zemědělci pružně zareagovali na cenový výkyv a rozhodli se rozšířit osevní plochy máku o 12,5 procenta. K bohaté sklizni máku rovněž napomůže vyšší hektarový výnos o 9,1 procenta, což by mohlo vést ke snížení cen máku na trhu.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Letošní úroda by měla zbrzdit vysoký růst ceny mouky a dalších pekárenských výrobků. Na českých polích se urodilo více obilovin, než činí desetiletý průměr. Bude však záležet i na úrodě v cizině, kam zemědělci mohou českou produkci vyvézt."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top