investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Letošní úroda je podprůměrná

15.10.2018

Aktuální odhady sklizní potvrzují, že letošní úroda zemědělských plodin je podprůměrná...

Aktuální odhady sklizní potvrzují, že letošní úroda zemědělských plodin je podprůměrná. Obilovin včetně kukuřice na zrno se urodilo 6 861 tisíc tun, což je o 7,9 procenta méně než před rokem. Hlavní příčinou špatné úrody bylo sucho, které snížilo hektarový výnos na 5,2 tuny na hektar. Podle dat Českého statistického úřadu je letošní úroda obilovin o 15,2 procenta a kukuřice na zrno o 30,1 procenta nižší než průměr sklizní za posledních pět let.

Nedařilo se ani bramborám, kterých se urodilo pouze 557 tisíc tun, což představuje meziroční pokles o 19,1 procenta. Z jednoho hektaru se přitom v průměru sklidilo o 5,1 tuny brambor méně. Podobné je to i u cukrovky, které se sklidí 3 306 tisíc tun, což představuje meziroční pokles o 24,9 procenta.

 

Úroda máku byla katastrofální. Sklizeno bylo pouze 14 tisíc tun, což je o 31,3 procenta méně než před rokem. Zemědělci mák vysadili na výměře o 18,3 procenta nižší, protože pěstování máku je doprovázeno bezpečnostními opatřeními kvůli zneužívání při výrobě narkotik. Výnosnost máku letos klesla na pouhé 0,5 tuny na hektar, což povede k jeho nedostatku a růstu ceny na trhu.

 

Naopak úroda řepky bude letos vyšší než v loňském roce. Celkem se sklidilo 1 383 tun, což znamená meziroční navýšení úrody o 20,7 procenta. Letošní suché počasí se na výnosech řepky nepodepsalo. Na jednom hektaru bylo průměrně vypěstováno 3,4 tuny řepky, což bylo o 15,5 procenta více než před rokem. Celková úroda řepky roste i díky růstu osevní plochy o 4,4 procenta na 412 tisíc hektarů, což je druhá nejvyšší hodnota za celou historii sledování zemědělské produkce v České republice.



Zajímáte se o komodity? Co třeba zlato?

Spojte se s námi a investujte!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Vzhledem k nízké úrodě základních zemědělských plodin lze očekávat, že bude docházet ke zvyšování spotřebitelských cen u potravin a nealkoholických nápojů. Zdražovat by mohly především výrobky z obilovin a brambor. Zdražovat mohou rovněž výrobky s vysokým obsahem cukru či máku."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS









Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top