investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Leden přinesl prudký růst inflace

10.02.2023

Následující měsíce by již měly být lepší...

Z meziročního pohledu dosáhla míra inflace v lednu 2023 na úroveň 17,5 procenta. Prudký růst cen byl způsoben ukončením úsporného tarifu a přeceňováním na začátku roku. Někteří obchodníci evidentně zvolili strategii, že toho raději budou prodávat méně při vyšších maržích. To potvrzuje, že inflační tlaky v naší ekonomice jsou stále velice silné.

Ještě vyšší inflaci brání silný kurz koruny, který zlevňuje dovoz do České republiky. Tím je tlumena dovážená inflace ze zahraničí, která se týká například ropy, elektřiny a zemního plynu. Lze očekávat, že v následujících měsících začne inflace klesat a v průběhu roku se dostane na jednocifernou úroveň. Stále však bude dosahovat násobků inflačního cíle.

K prudkému růstu ceny dochází kvůli zrušení úsporného tarifu u elektřiny. Místo prosincového poklesu o 21,2 procenta byl tak v lednu vykázán růst o 36,4 procenta. Cena vodného se zvýšila o 16,3 procenta a cena stočného dokonce o 30,3 procenta. Rovněž ceny tepla a teplé vody zaznamenaly mohutné zdražení o 44,7 procenta. Zmírnění růstu ceny je evidováno alespoň u zemního plynu, který však meziročně zdražil o 87,0 procenta.

Výrazné zdražování se nadále týká základních potravin. Například cena rýže stoupla o 35,1 procenta, cena mouky o 44,2 procenta, cena vepřového masa o 36,8 procenta, cena drůbežího masa o 32,4 procenta, cena mléka o 39,5 procenta, cena vajec o 85,0 procenta a cena cukru o 84,7 procenta. Růst cen potravin se pak pochopitelně odráží i ve zvyšování ceny stravovacích služeb. Ty dražily o 23,8 procenta.

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Zatímco inflace v závěrečných měsících minulého roku byla vylepšována administrativními zásahy, v lednu došlo k jejich ukončení, což vedlo ke skokovému navýšení cen. Navíc někteří obchodníci zvolili strategii prodávat méně s vyšší marží, což se odrazilo v přecenění na začátku roku.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top