investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Které akciové indexy letos vybrat?

03.01.2018

Většina světových akciových trhů vloni rostla rychleji než zisky na akcii, takže většina indexů je ještě dražší než...

Většina světových akciových trhů vloni rostla rychleji než zisky na akcii, takže většina indexů je ještě dražší než před rokem, měřeno očekávaným P/E poměrem. Co dělat, když navíc svět letos čeká zvedání sazeb a umírňování tisku peněz centrálními bankami? Nezbývá, než velmi pečlivě vybírat pouze jednotlivé tituly a ne celé indexy. Pokud jsme odkázáni pouze na investice na úrovni celých indexů, tak české a evropské trhy nabízejí relativně atraktivnější ceny než USA. Akcie rozvíjejících se trhů navíc nabízejí i lepší růst než USA. Diverzifikace mimo USA je tedy letos velmi pragmatickou volbou. Nicméně, investování mimo USA či EU rozhodně nese extra rizika, která jsou částečně zahrnuta právě v nižších cenách akcií rozvíjejících se trhů.

Kdybychom si ale museli vybrat mezi jednotlivými americkými indexy, který vybrat? Technologický Nasdaq 100 měl před rokem stejné  P/E jako širší index S&P 500 a zažil tak skvělý rok. Letos je ale Nasdaq výrazně dražší než S&P. Co dělat? Meziročně je levnější celý index S&P 500. Nejužší indes Dow Jones Industrial má očekávané P/E zhruba stejné jako S&P 500 s menším očekávaným růstem zisků na akcii, takže S&P i v tomto srovnání vychází nejlépe ze tří amerických indexů. A co ještě širší Russell 2000? Bude pravděpodobně více benefitovat z daňové reformy, je více orientován na USA, ale obsahuje zadluženější akcie. Do růstu sazeb nic moc. Letos se tedy možná vyplatí nespekulovat na růstový Nasdaq, ani spekulativnější Russell, ale vzít index S&P 500.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top