investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Krize není na obzoru. Důvěra v ekonomiku roste

24.09.2018

Podle zářijového konjunkturálního průzkumu se zvýšila celková důvěra v českou ekonomiku. Souhrnný indikátor důvěry...

Podle zářijového konjunkturálního průzkumu se zvýšila celková důvěra v českou ekonomiku. Souhrnný indikátor důvěry meziměsíčně vzrostl o 0,5 bodu na hodnotu 99,6. Oproti stejnému období před rokem důvěra v ekonomiku vzrostla taktéž o 0,5 bodu.

Nejvyšší hodnoty nabývá indikátor důvěry u spotřebitelů, který dosáhl úrovně 111,0. Meziměsíčně si přitom můžeme všimnout, že spotřebitelská důvěra vzrostla o 0,7 bodu. Ve srovnání s minulým měsícem vzrostly obavy spotřebitelů z vysokých cen. Spotřebitelé rovněž deklarují, že mají v úmyslu více spořit.


Nejnižší hodnoty o velikosti 95,2 dosahuje indikátor důvěry v odvětví průmyslu. Oproti minulému měsíci se velikost tohoto ukazatele nezměnila. Průmyslníci mají pozitivní očekávání stran celkové ekonomické situace. Stále je však trápí nedostatek pracovních sil, který jim zvyšuje mzdové náklady a nutí je odříkat méně lukrativní zakázky.

 

Pohyby předstihových ukazatelů nejsou příliš vysoké, proto lze současnou situaci české ekonomiky hodnotit jako stabilní. Oproti roku 2005, který je v konjunkturálním průzkumu zvolen jako srovnávací, můžeme pozorovat zvýšení důvěry u indikátorů stavebnictví, obchodu a spotřebitelů. Naopak indikátory průmyslu, vybraných služeb a podnikatelů vykazují nižší hodnoty.

Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!




"V odvětví obchodu si můžeme všimnout skokového nárůstu důvěry. Podnikatelé v obchodě očekávají, že lidé budou utrácet dodatečné příjmy z růstu důchodů, mezd a platů. Trend růstu tržeb by přitom mohl vydržet další tři až šest měsíců."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS










Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top