investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy

23.04.2024
akciebankamonetatržbyčesko

Čistý zisk automobilky GM v prvním čtvrtletí vzrostl o 24,4 procenta

23.04.2024
akcieautotržbyusa

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 skončil v pátek pod úrovní 5 000 bodů

22.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Kontrolní orgán Facebooku podpořil zablokování Trumpa, případ ale neuzavřel

05.05.2021

Lednové rozhodnutí odstřihnout tehdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa od...

Lednové rozhodnutí odstřihnout tehdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa od jeho účtů na facebooku a instagramu bylo správné. Rozhodl o tom dnes kontrolní orgán společnosti Facebook, který posuzuje vybrané případy regulace obsahu na platformách. Tzv. Dozorčí panel ovšem zároveň vyjádřil nesouhlas s "neurčitým a nestandardizovaným trestem v podobě vyloučení na dobu neurčitou" a žádá proto po Facebooku nové přezkoumání věci.

Kalifornská společnost před čtyřmi měsíci účty končícího šéfa Bílého domu zablokovala kvůli jeho vyjádřením souvisejícím s vpádem jeho příznivců do sídla amerického Kongresu. Nejdříve odstranila vybraný obsah a krátce na to oznámila, že Trump na dobu neurčitou ztratí kontrolu nad svými účty. Zásah zdůvodnila tím, že hlava státu svými aktivitami přispívala k riziku násilností.


Dozorčí panel souhlasil, že příspěvky tehdejšího prezidenta ze 6. ledna "vážně" porušily uživatelské zásady. Trump prý překročil pravidla proti podpoře či oslavování násilí, když účastníkům nepokojů v Kapitolu vzkázal: "Milujeme vás. Jste velmi výjimeční". V jiném příspěvku je označil za "skvělé vlastence", což je podle dnešního verdiktu také v rozporu se zásadami.


"Nebylo ovšem správné, že Facebook uvalil neurčitý a nestandardizovaný trest v podobě vyloučení na dobu neurčitou. Normální postihy Facebooku zahrnují odstranění nepovoleného obsahu, uvalení časově ohraničené blokace nebo trvalé vyřazení stránky a účtu z provozu," uvádí kontrolní rada složená z 19 akademiků či bývalých politiků a novinářů. Facebook podle rozhodnutí musí do půl roku dokončit přezkum případu s cílem stanovit "přiměřenou odpověď".


Zdroj: ČTK




"Krátce poté, co Twitter trvale zablokoval účet bývalého prezidenta Spojených států Donalda Trumpa, se cena akcií této sociální sítě snížila o více než 8 procent. Akcie Facebooku reagovaly v podobné situaci výrazně klidněji."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top