investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Microsoft investuje do AI firmy G42

16.04.2024
AIakviziceinvesticemicrosofttechnologie

Zisk Bank of America ve čtvrtletí klesl

16.04.2024
akciebankatržbyusa

Odbyt smartphonů ve čtvrtletí vzrostl

15.04.2024
applesamsungsvěttechnologie

Ranní zpravodaj: Americké akcie se ve čtvrtek odrazily výše od posledního výprodeje

12.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Komodity excelují. Investoři mají obavy z inflace, sankcí i cel

20.04.2018

V pozdní fázi růstu ekonomického cyklu se historicky komoditám daří. V současné době se o ně začali někteří investoři opět zajímat.

V pozdní fázi růstu ekonomického cyklu se historicky komoditám daří. V současné době se o ně začali někteří investoři opět zajímat. Mohou za to obavy z rostoucí inflace, ale také obavy trhů z cel a sankcí. Kvůli nim by totiž mohlo častěji docházet k výpadkům v dodávkách komodit, zejména z Ruska nebo Číny. Řada odběratelů se proto pro jistotu předzásobuje. To ale dočasný nedostatek na trhu komodit jen zhoršuje a ceny letí vzhůru.

Z konkrétních komodit výrazně rostou například ceny niklu a hliníku. Jejich ceny dosahují sedmiletých maxim. Cena niklu od začátku roku poskočila až o 30 procent, přičemž jen za posledních několik dní přidávala až 15 procent. Zajímavý byl vývoj u hliníku, kde cena letos do konce března ztratila až 13 procent. Po oznámení Spojených států o uvalení 10procentních cel na dovoz hliníku z Číny začala ale jeho cena rapidně růst. Od začátku dubna přidala až 27 procent.

 

Ceny hliníku i oceli dále rostly po oznámení sankcí Spojených států na některé ruské představitele. Mezi nimi je například i majitel ruského komoditního gigantu Rusal. Tato skutečnost na trhu oceli a hliníku způsobuje turbulence a nejistotu. Lídr trhu společnost Alcoa oznámila, že očekává nedostatek hliníku, a vyhodnocuje, jak výrazné budou konkrétní dopady sankcí na trh s touto komoditou.


U ropy působí i specifické faktory. Jedním z nich je například pokles produkce Venezuely, dalším potom neoficiální přání klíčového hráče OPEC – Saúdské Arábie. Ta si údajně přeje cenu ropy ve výši 80 až 100 dolarů za barel Brent - to je výrazně výše než současná cena okolo 74 dolarů. Pro spekulanty, kteří sázeli na pokles cen ropy, tak nastává panika a nucené zavírání pozic.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top