investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Komerční bance za tři čtvrtletí stoupl zisk o 40,7 procenta

04.11.2021

Komerční bance stoupl za letošní tři čtvrtletí čistý zisk meziročně o 40,7 procenta na 8,6 miliardy korun...

Komerční bance stoupl za letošní tři čtvrtletí čistý zisk meziročně o 40,7 procenta na 8,6 miliardy korun. Bance vzrostly úvěry i vklady klientů. Čisté provozní výnosy za prvních devět měsíců vzrostly meziročně o 1,3 procenta na 22,6 miliardy korun. Provozní náklady klesly o 0,7 procenta na 11,4 miliardy korun. Banka, jejímž většinovým vlastníkem je francouzská Société Générale, dnes konsolidované hospodářské výsledky oznámila v tiskové zprávě.

Ve středu Komerční banka sdělila, že valná hromada písemnou formou schválila vyplatit z nerozděleného zisku za roky 2019 a 2020 dividendu 4,535 miliardy korun, tedy 23,86 koruny na akcii. O návrhu akcionáři hlasovali elektronicky od 18. října do 2. listopadu. Dividendu banka určila v souladu s omezeními, která ČNB stanovila letos v březnu. V příštím roce už zpřísněná pravidla neplatí, a finanční dům by tak podle analytika Tomáše Pfeilera měl vyplatit vyšší dividendu, odhadem 42 Kč na akcii.


Celkové úvěry klientům vzrostly meziročně o 4,7 procenta na 724,8 miliardy korun, a to převážně vlivem růstu objemu úvěrů na bydlení, které se zvýšily o 8,9 procenta. Spotřebitelské úvěry pak podle banky s ohledem na nejistotu a omezení související s pandemií o procento klesly. Úvěry podnikům a ostatním subjektům stouply o 1,6 procenta.


Vklady klientů stouply meziročně o 12,1 procenta na 1043,1 miliardy korun. Podle banky zaznamenaly silný růst vklady jednotlivců i podnikových klientů, s výjimkou velkých korporací.


Navzdory růstu objemu úvěrů i vkladů se čisté úrokové výnosy snížily o 4,7 procenta na 15,3 miliardy Kč, a to v důsledku prudkého poklesu úrokových sazeb po vypuknutí pandemie v minulém roce, uvedla banka. Čisté poplatky a provize se zlepšily o osm procent na 4,2 miliardy korun, podle banky díky příjmům z křížového prodeje, poptávce korporátních klientů po službách na dluhových kapitálových trzích a oživení ekonomické aktivity ve srovnání s loňským rokem. Čistý výsledek z finančních operací tři miliardy korun byl meziročně vyšší o 33,2 procenta. Výnosy z dividend a ostatní výnosy klesly o 5,3 procenta na 160 milionů Kč.


Provozní náklady bance klesly i přesto, že náklady na povinné odvody do Fondu pro řešení krize a Fondu pojištění vkladů stouply o 10,6 procenta. Úspory zaznamenaly personální i administrativní náklady. Průměrný počet zaměstnanců poklesl téměř o pět procent na 7705. Výše odpisů byla meziročně vyšší, což odráželo pokračující investice do digitalizace.


Celkový vlastní kapitál se ve srovnání se začátkem roku zvýšil o 8,6 procenta na 127,2 miliardy Kč. Zisky rostou i konkurenčním bankám. České spořitelně stoupl za první tři čtvrtletí letošního roku čistý zisk meziročně o 36,3 procenta na 10,8 miliardy korun. Čistý zisk Monety Money Bank letos za tři čtvrtletí stoupl meziročně o 51,2 procenta na 2,897 miliardy korun. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala ve stejném období čistý zisk 5,7 miliardy korun, což byl meziroční nárůst o 41,4 procenta.


Francouzská banka Société Générale, která je většinovým vlastníkem české Komerční banky, ve třetím čtvrtletí téměř zdvojnásobila čistý zisk na 1,6 miliardy eur (zhruba 41 miliard Kč) z 862 milionů eur před rokem.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Na bankovním trhu jsou patrné dva silné trendy. Jedná se o digitalizaci a postupující regulaci. Digitalizace umožňuje stále více procesů v bankách řídit centrálně. Význam poboček klesá, protože stále více záležitostí lze obstarat na internetu. Tento trend je doprovázen propouštěním bankovních zaměstnanců a zvyšujícím se tlakem na efektivitu. Postupující regulace činí bankovní sektor stále méně prostupným. Banky budou muset narůst do kritické velikosti, aby se jim vyplácelo implementovat nové regulace. Tím bude docházet k uzavírání trhu pro nové hráče. Zároveň bude vytvářen tlak na propojování stávajících struktur.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top