investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Komerční bance stoupl zisk o 56 procent

10.02.2022

Představenstvo navrhuje dividendu 43,80 koruny na akcii v celkové výši 8,3 miliardy korun...

Komerční bance loni stoupl čistý zisk o 56 procent na 12,7 miliardy korun. Celkové výnosy se zlepšily o 5,7 procenta na 31,3 miliardy korun. Celkové provozní náklady se zvýšily o 0,7 procenta na 15,1 miliardy korun. Představenstvo navrhuje dividendu 43,80 koruny na akcii v celkové výši 8,3 miliardy korun. Další kroky k uvolnění přebytečného kapitálu, který banka zadržela v důsledku pandemických omezení dividend v letech 2020 a 2021, zváží ve druhé polovině letošního roku po dokončení pravidelných regulatorních zátěžových testů. Banka, jejímž většinovým vlastníkem je francouzská Société Générale, dnes neauditované konsolidované hospodářské výsledky oznámila v tiskové zprávě.

"Zaznamenali jsme velmi solidní navýšení objemu našich obchodů s klienty, které podpořilo i růst výnosů. Navzdory rychlé inflaci a zvýšení regulatorních odvodů jsme udrželi provozní výdaje stabilní. Rizikový profil úvěrového portfolia zůstává velmi silný, i když je současné prostředí pro mnoho podniků náročné," uvedl předseda představenstva a generální ředitel KB Jan Juchelka.


Ke zvýšení celkových výnosů přispěly všechny druhy výnosů. Čisté úrokové výnosy se zvýšily o dvě procenta na 21,8 miliardy korun, a to vlivem růstu objemu úvěrů i vkladů, a později během roku také vlivem normalizujících se tržních úrokových sazeb. Čisté poplatky a provize stouply o 9,6 procenta na 5,7 miliardy Kč, za tímto růstem je podle banky vyšší transakční aktivita klientů, růst investic klientů do podílových fondů či poptávka podniků po službách na kapitálových trzích a poradenství. Čistý výsledek z finančních operací 3,6 miliardy Kč byl meziročně vyšší o 25,9 procenta.


"Provozní náklady byly nadále pod přísnou kontrolou, i přes rychlejší inflaci a vyšší regulatorní odvody, hlavně do Fondu pro řešení krize," uvedla banka. Personální náklady mírně poklesly a administrativní náklady zůstaly téměř stejné. Průměrný počet zaměstnanců se snížil o 4,6 procenta na 7687. Odpisy a amortizace meziročně narostly v souvislosti s investicemi do digitalizace, částečně růst kompenzovalo zmenšující se portfolio budov.


"Výsledky překonaly analytické odhady. K mohutnému meziročnímu nárůstu zisku přispěl zejména citelný pokles nákladů rizika. Společnosti se podařilo vygenerovat meziroční přírůstek na úrovni čistých úrokových výnosů. Tomu pomohla robustní produkce nových úvěrů," řekl dnes ČTK analytik Tomáš Pfeiler. Akcie KB těsně po otevření pražské burzy propadaly, ztrátu však rychle umazaly, jelikož vyznění výsledků je podle něho jednoznačně pozitivní. "Popsaná povýsledková reakce souvisí především s poměrně euforickým růstem kurzu akcií během letošního roku. Od začátku ledna jsou více než osm procent v plusu," dodal. Kolem 10:00 akcie Komerční banky na pražské burze oslabovaly o 0,7 procenta na 1004 Kč.


Úvěry klientům loni meziročně stouply o 6,9 procenta na 738,9 miliardy korun. Z toho objem úvěrů na bydlení poskytovaných společnostmi KB a Modrá pyramida se zvýšily o 9,5 procenta. Spotřebitelské úvěry poskytované společnostmi KB a ESSOX přidaly 1,9 procenta. Objem úvěrů podnikům a ostatním subjektům byl meziročně vyšší o pět procent. Vklady klientů stouply meziročně o 6,2 procenta na 948,6 miliardy korun.


Celkový vlastní kapitál se meziročně zvýšil o 8,3 procenta na 126,8 miliardy korun díky vytvořenému zisku a omezené výplatě dividend kvůli opatřením ČNB. Banka dnes uvedla, že představenstvo se hodlá vrátit k dividendové politice výplaty 60 až 70 procent zisku vytvořeného v předchozím roce, která byla přerušená v souladu s restrikcemi přijatými regulátorem vůči všem českým bankám v březnu 2020 po vypuknutí koronavirové pandemie. Pro rok 2022 schválilo představenstvo dividendovou politiku ve výši 65 procent konsolidovaného čistého zisku připadajícího akcionářům KB, který bude vytvořen v roce 2022. "Vzhledem k částečné výplatě dividendy na konci roku 2021 ve výši 23,86 Kč na akcii je podle našeho odhadu ve hře k rozdělení formou dividendy dalších až 55 Kč na akcii, což by s plánovanou dividendou 43,80 Kč činilo téměř 100 Kč dividendu v letošním roce," uvedl Jiří Kostka.


Komerční banka měla ke konci loňského roku 58.444 akcionářů, meziročně o 1443 víc. Z toho 52.823 byly fyzické osoby z České republiky, podíl strategického akcionáře Société Générale zůstal nezměněn na 60,4 procenta. Minoritní akcionáři měli 39 procent a KB držela 0,6 procenta vlastních akcií.


Pro letošní rok očekává banka dvouciferný růst provozních výnosů primárně podpořený čistými úrokovými výnosy. Čisté výnosy z poplatků a provizí by měly růst nižšími jednotkami procent. Provozní náklady by se měly držet pod úrovní inflace. "Vedení očekává, že činnost KB bude v roce 2022 generovat dostatečný zisk k pokrytí kapitálových potřeb Skupiny vyplývajících z rostoucího objemu aktiv a také k výplatě dividend," uvedla banka.


Z ostatních velkých bank zveřejnily výsledky za rok 2021 Moneta Money Bank, která loni zvýšila čistý zisk meziročně o 53 procent na 3,98 miliardy korun, dále Raiffeisenbank v ČR, které čistý zisk meziročně stoupl o 119 procent na 4,69 miliardy korun, a česká a slovenská UniCredit Bank, která vykázala nárůst zisku o 39,1 procenta na 6,62 miliardy korun. Société Générale má za loňský rok rekordní čistý zisk 5,6 miliardy eur (136 miliard Kč).


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Na bankovním trhu jsou patrné dva silné trendy. Jedná se o digitalizaci a postupující regulaci. Digitalizace umožňuje stále více procesů v bankách řídit centrálně. Význam poboček klesá, protože stále více záležitostí lze obstarat na internetu. Tento trend je doprovázen propouštěním bankovních zaměstnanců a zvyšujícím se tlakem na efektivitu. Postupující regulace činí bankovní sektor stále méně prostupným. Banky budou muset narůst do kritické velikosti, aby se jim vyplácelo implementovat nové regulace. Tím bude docházet k uzavírání trhu pro nové hráče. Zároveň bude vytvářen tlak na propojování stávajících struktur.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top