investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Kdy slavit den daňové svobody?

28.05.2019

Podle Liberálního institutu končí dnešním dnem virtuální období, kdy odevzdáváme všechny příjmy státu a začínáme pracovat sami na sebe...

Podle Liberálního institutu končí dnešním dnem virtuální období, kdy odevzdáváme všechny příjmy státu a začínáme pracovat sami na sebe. Tomuto dni se říká den daňové svobody a letos jej můžeme slavit po 148 dnech od začátku roku. V loňském roce den daňové svobody nastal již 22. května, což bylo nejdříve od roku 2000, kdy tento indikátor vznikl.

S výpočtem Liberálního institutu nesouhlasí společnost Deloitte, která bude den daňové svobody slavit až 23. června, tedy po 174 dnech práce na stát. Rozdíl o 26 dní vyplývá z odlišné metodiky.

 

V případě, že budeme počítat poměr mezi veřejnými výdaji a hrubým domácím produktem, pak můžeme den daňové svobody slavit podle Liberálního institutu již dnes. Den daňové svobody však můžeme spočítat i na základě poměru mezi celkovými daňovými příjmy a čistým národním důchodem. Tuto metodiku využívá společnost Deloitte a lze ji označit jako přesnější.

 

Ve výpočtu Deloittu je na rozdíl od Liberálního institutu zahrnuto opotřebení kapitálu a zároveň je zohledněn původ příjmů. Díky tomu metodika Deloitte přesněji kalkuluje dopad daňové zátěže přímo na české občany. Smutnou zprávou této metodiky však je skutečnost, že podle ní lidé pracují na stát skoro stejně dlouho jako sami na sebe.


Poznejte lépe Fondy Kvalifikovaných Investorů!

Nechte nám na sebe kontakt, představíme Vám ty naše.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Celkové veřejné výdaje rostou o trochu rychleji než hrubý domácí produkt. V důsledku tohoto vývoje se den daňové svobody posunul na 28. května. Jednou z příčin tohoto vývoje je prudký růst sociálních výdajů, který se pravděpodobně nezastaví ani v následujících letech."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top