investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Kanadská centrální banka včera zvýšila svoji klíčovou úrokovou sazbu o 75 bp.

08.09.2022

Úleva je v nedohlednu – nemovitostní trh utrpěl další šok...

KLÍČOVÉ ÚDAJE ROZHODNUTÍ BOC

  • Bank of Canada včera zvýšila jednodenní sazbu o 75 bazických bodů, v souladu s Očekáváním trhu. To zvyšuje měnověpolitickou sazbu banky na 3,25 %, což je úroveň, kterou jsme neviděli od března 2008 a která je nyní nad rozsahem nominální neutrální sazby (2–3 %).
  • I když uznává, že inflace se v červenci zmírnila vzhledem k poklesu cen benzínu, "... Rada guvernérů stále soudí, že měnověpolitická úroková sazba bude muset dále růst... Rada guvernérů je rozhodná ve svém závazku vůči cenové stabilitě a bude i nadále přijímat opatření podle potřeby k dosažení 2% inflačního cíle."
  • Celková inflace sice mírně klesla, ale růst jádrových cen má podle většiny měřítek stále vyšší trend. Zvýšená inflační očekávání spotřebitelů a podniků jsou současně hrozbou, protože se mohou zakotvit, pokud zůstane inflace déle a výrazně nad 2% cílem.
  • Navzdory tomu, že růst reálného HDP ve 2. čtvrtletí zaostal za očekáváním banky, BoC zůstává toho názoru, že "... Kanadská ekonomika nadále funguje v převisu poptávky a trh práce zůstává napjatý." S odvoláním na překonání výkonnosti ve spotřebě a obchodních investicích ve druhém čtvrtletí se banka domnívá, že přísnější měnová politika v Kanadě je nezbytná k tomu, aby poptávka více odpovídala nabídce. A zatímco uznává slabost kanadského trhu s bydlením, banka tento stav komentovala následovně: "... po neudržitelném růstu během pandemie se stáhl podle očekávání."


KOMENTÁŘ

Další monstrózní zvýšení v září podporuje narativ banky, že inflace je na prvním místě a udělá vše, co je v jejích silách, aby ji porazila. A pokud jsou v jejím odhodlání nějaké trhliny, z dnešního prohlášení nejsou patrné. To znamená, že důsledky pro kanadskou ekonomiku se začínají projevovat v dočasných extrémech: Zdá se, že inflace dosáhla vrcholu a očekává se, že bude mít tendenci tendovat niž, protože měsíční data konvergují k typičtějším úrovním. Zatímco ceny komodit se výrazným

způsobem podílejí na tomto příběhu, svou roli hraje také uvolnění globálních dodavatelských řetězců a zmírnění poptávky po zboží. V tomto kontextu byl růst reálného HDP v květnu a červnu slabý a bleskový odhad kanadského statistického úřadu naznačuje, že se v červenci sníží. Ve skutečnosti sledujeme růst reálného HDP ve 3. čtvrtletí kolem 1% anualizovaně, což je méně než prognóza banky druhé čtvrtletí v řadě. Velkou součástí tohoto příběhu je probíhající korekce trhu s bydlením, jejíž širší ekonomické dopady budou s pokračujícím růstem sazeb stále patrnější.

DŮSLEDKY

Při pohledu do budoucna bude práce Rady guvernérů mnohem těžší. Hospodářský růst zjevně zpomaluje a trvalé zpřísňování měnové politiky to jen zhorší. Očekáváme, že kanadská ekonomika v první polovině roku 2023 spadne do mírné recese, a to především v důsledku probíhající korekce na kanadském trhu s bydlením.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top