investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

K Vánocům dostali řidiči dárek v podobě levnějšího benzínu a nafty

20.12.2018

Pohonné hmoty v České republice již delší dobu zlevňují...

Pohonné hmoty v České republice již delší dobu zlevňují. Během vánočních svátků řidičům výrazně klesnou náklady na dopravu. Benzín se aktuálně prodává za průměrnou cenu 32,14 koruny za litr, přičemž ještě před měsícem a půl stál o 1,54 koruny za litr více. Nafta zlevňovala pomaleji, přesto aktuální průměrná cena 32,66 koruny za litr je o 1,12 koruny za litr levnější než před šesti týdny.

Snižování cen pohonných hmot bude pokračovat až do konce letošního roku. V prvním čtvrtletí příštího roku lze dokonce očekávat snížení nákladů na přepravu, což zbrzdí růst spotřebitelských cen. Zatímco v prvních třech čtvrtletích letošního roku byl dovoz ropy významným inflačním faktorem, po hlubokém propadu ceny na světových trzích se ropa stává faktorem, který zbrzdí růst inflace.

 

Aktuálně se cena ropy Brent pohybuje kolem 56 dolarů za barel, což je o přibližně 30 dolarů za barel méně než na začátku října letošního roku. Dramatický propad v cenách ropy se postupně přenáší do koncových cen benzínu a nafty na čerpacích stanicích. Současné ceny na pumpách však stále plně nezohledňují propad ceny ropy, proto bude docházet k dalšímu snižování cen pohonných hmot v řádu desetihaléřů.


Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!




"Zatímco v říjnu a listopadu cena ropy klesala kvůli přebytku nabídky, nyní se situace obrací. Velcí investoři se obávají ze zpomalování růstu světové ekonomiky a myslí si, že bude docházet k výpadkům poptávky. Nižší poptávka přitom rovněž atakuje cenu ropy, která se dál strmě propadá."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS
Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top