investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

JPMorgan a Bank of America zvýšily zisky

13.01.2023

Bance Citigroup zisk ale klesl...

Největší americká banka JPMorgan Chase & Co v loňském čtvrtém čtvrtletí zvýšila zisk meziročně o šest procent na 11 miliard dolarů (zhruba 245 miliard Kč). Zisk jejího předního konkurenta Bank of America vzrostl o dvě procenta na 6,9 miliardy dolarů (153 miliard Kč), zatímco bance Citigroup zisk o 21 procent klesl a činil 2,5 miliardy dolarů (55 miliard Kč). Firmy to dnes oznámily v tiskových sděleních.

Banka JPMorgan těžila z růstu příjmů z obchodování na finančních trzích, který kompenzoval slabé výsledky v investičním bankovnictví. Příjmy divize investičního bankovnictví se propadly o 57 procent, zejména proto, že obavy z možného příchodu hospodářské recese snížily zájem o fúze a akvizice, uvedla agentura Reuters.

Výsledky Bank of America podpořil růst úrokových sazeb, který zvýšil její příjmy z poskytovaných půjček. Čisté příjmy z úroků bance ve čtvrtém čtvrtletí stouply o 29 procent.

Společnost JPMorgan ve čtvrtém čtvrtletí zvýšila rezervy o 1,4 miliardy dolarů kvůli očekávání příchodu mírné hospodářské recese. Šéf banky Jamie Dimon uvedl, že spotřebitelé sice pokračují v utrácení a podniky zůstávají v dobrém stavu, ekonomika ale čelí řadě nejistot.

"Neznáme konečné důsledky geopolitických problémů včetně války na Ukrajině, zranitelných dodávek energií a potravin, přetrvávající inflace a bezprecedentního zpřísňování měnové politiky," dodal šéf banky JPMorgan.

Za poklesem zisku banky Citigroup stály nižší příjmy investičního bankovnictví a tvorba dodatečných rezerv. Banka rezervy za čtvrté čtvrtletí zvýšila o 640 milionů dolarů, zatímco příjmy z investičního bankovnictví jí o 58 procent klesly.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top