investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Čistý zisk banky Moneta v 1. čtvrtletí stoupl o 5,8 procenta

25.04.2024
akciebankamonetatržby

EPH klesl zisk na 90,7 mld. Kč

25.04.2024
cenaenergetikatržbyčesko

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Jestřábi z Minneapolis usilovali o navýšení diskontní sazby o 100 bodů

18.10.2022

Členové představenstva Federal Reserve Bank of Minneapolis usilovali o plné procentuální zvýšení klíčové nouzové výpůjční sazby...

Členové představenstva Federal Reserve Bank of Minneapolis usilovali o plné procentuální zvýšení klíčové nouzové výpůjční sazby pro komerční banky před zářijovým zasedáním centrální banky o měnové politice, ukázal dnešní zápis z jednání o diskontní sazbě.

Ředitelé Fedu v Minneapolis usilovali o to, aby se diskontní sazba, která určuje náklady na klíčovou úrokovou sazbu nouzových úvěrů, posunula na 3,50 % z úrovně 2,50 %, na které sazba byla. když 8. září probíhalo hlasování. Fed na zasedání Federálního výboru pro volný trh ve dnech 20. až 21. září zvýšil sazbu federálních fondů o 0,75 procentního bodu na 3 až 3,25 %. Zvýšil tak diskontní sazbu o stejnou marži, jak je obvyklé, na současnou úroveň 3,25 %.

V zápisu z jednání o diskontní sazbě bylo uvedeno, že správní rady Federálních rezervních bank v Bostonu, Clevelandu, St. Louis, Philadelphii, Richmondu, Atlantě, Chicagu, Kansas City a Dallasu odhlasovaly diskontní sazbu 3,25 % před zářijovým zasedáním FOMC. Správní rady bank newyorského a sanfranciského Fedu hlasovaly pro 3% diskontní sazbu, uvedl zápis.

Těchto 12 regionálních bank Fedu jsou kvazi soukromé instituce, na každou z nich dohlížejí správní rady ze soukromého sektoru.

Hlasování o diskontní sazbě neurčuje, kde Fed nastavuje sazbu federálních fondů, svého hlavního nástroje pro ovlivňování směřování ekonomiky, nýbrž jedná se o zápůjční facilitu, kterou regionální pobočky Fed zapůjčují komerčním bankám a depozitním institucím ke krytí výpadků likvidity.

Rozložení hlasování rady Fed dává relativně solidní jistotu a stabilizuje bankovní sektor. Obě extrémní křídla jsou prozatím ve výrazné menšině a dá se očekávat, že větší přírůstky zaznamenají spíš holubice, než jestřábi. Graf 1 dává tušit, jak se může výpůjční sazba promítnout do průměrné sazby úvěrů, která je limitní pro domácnosti, jejich spotřebu, i korporace.



Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top