investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Je růst nejpopulárnějších světových akcií u konce?

13.11.2018

Pondělí přineslo další významné výprodeje americkým technologickým akciím...

Pondělí přineslo další významné výprodeje americkým technologickým akciím. Amazon ztratil 4,4 procenta, Apple 5,0 procenta, Tesla 5,5 procenta a třeba výrobce grafických procesorů NVIDIA dokonce 7,8 procenta. Za poslední čtyři týdny je to již třetí velmi silná vlna poklesů v jednom dni. Logicky přichází otázka, zda již neodstartoval tak často připomínaný obrat ve vývoji směrem dolů.

Jestliže jsme si v posledních letech zvykli na neutuchající spanilé jízdy Amazonů, Facebooků, Googlů a dalších, přichází nyní čas k přehodnocení udržitelnosti jejich dynamických růstů. Hrozba obchodních válek je stále na stole, byť její účastníci zmírnili rétoriku. Postoj prezidenta Trumpa buď projde změnou o 180 stupňů, nebo prostě přinese globálnímu trhu jisté zpomalení. První varovné signály ochlazení totiž přicházejí od samotných dodavatelů výše zmíněných firem. Pro řadu společností totiž představují odběratelé typu Apple i více než polovinu celé jejich produkce. Jakékoli, byť sebemenší zpomalení takového giganta je pro ně mimořádně citlivé. A nyní k němu dochází.

 

Objednávky po řadě let růstu poprvé mírně klesají. Cena práce ve výrobních halách v Asii, kde je soustředěno až 70 procent produkce, přitom letí vzhůru. Prostor konkurenčních marží je téměř vymazán. Není divu, že velké investiční fondy zmenšují pozice. Apple je první na ráně. Následují další výrobci PC komponentů a seznam uzavírají aplikace sociálních sítí nebo třeba Netflix. Výprodeje globálních fondů, centrálních bank i individuálních investorů nebudou velmi pravděpodobně poslední. Jestli k tomu zpomalí tempo růstu globálního HDP, přijdou jistě další slevy. To už ale budeme hovořit o definitivním konci býčího trendu “FAANGu” a jeho soukmenovců.


Chcete obchodovat na kapitálových trzích?

Spojte se s těmi nejlepšími právě teď!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Největší dosavadní hvězdy amerického akciového trhu již tolik nezáří. Podle všeho je spíše čeká období hledání cesty k udržitelnosti. Stále častější varování před poklesem globálního ekonomického růstu v roce 2019 jim boj o udržení vysokých zisků rozhodně neulehčuje."

Tomáš Matuška, Head od Sales & Trading BHS








Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top