investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Japonské akcie uzavřely nejvýše za téměř 30 let

06.11.2020

Japonské akcie uzavřely dnešní obchodování na nejvyšší úrovni za téměř 30 let, a navázaly tak...

Japonské akcie uzavřely dnešní obchodování na nejvyšší úrovni za téměř 30 let, a navázaly tak na silný čtvrteční růst cen akcií ve Spojených státech. Investoři doufají, že patová situace v americkém Kongresu zabrání výraznějším politickým změnám v případě, že se prezidentem stane kandidát Demokratické strany Joe Biden. Očekává se také, že rozložení sil v Kongresu zabrání i výraznému zvyšování daní.

Hlavní index japonských akcií Nikkei 225 si dnes připsal 0,91 procenta a uzavřel na 24.325,23 bodu. Evropské akcie zahájily obchodování mírným poklesem, jejich index STOXX 600 ale i tak zůstává na cestě k nejprudšímu týdennímu nárůstu od letošního dubna.


Nárůst vykázaly také akciové trhy v Austrálii a na Novém Zélandu, mírně posílily i jihokorejské akcie. Čínské akcie pak uzavřely obchodování bez výraznějších změn, zaznamenaly však nejprudší týdenní nárůst za tři měsíce. Index CSI300, který zahrnuje největší firmy na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, si od začátku týdne připsal 4,1 procenta.


Investoři podle agentury Reuters předpokládají, že prezidentem USA se stane Joe Biden, zatímco nad americkým Senátem si udrží kontrolu republikáni. Ti tak budou moci blokovat některé části demokratické politiky, například zvyšování firemních daní.


Pozornost investorů se upírá i k vyhlídkám na obnovení rozhovorů o dalším balíku stimulačních opatření ve Spojených státech.


"Stále v příštím roce očekáváme balík rozpočtových opatření v hodnotě přes bilion dolarů (přes 23 bilionů Kč)," uvedl ekonom James Knightley ze společnosti ING Group. "Tyto stimuly mohou v kombinaci s dlouho očekávanou vakcínou na covid-19 skutečně pozvednout ekonomiku," dodal.


Zdroj: ČTK



"Mnozí investoři by jistě uvítali změnu, kterou by mohl přinést Joe Biden. Pravděpodobně by byl smířlivější vůči Číně a do ekonomiky by napumpoval další peníze v rámci fiskálních stimulů. Mnozí burziáni však preferují Donalda Trumpa, který by na rozdíl od protikandidáta nezvedal daně a nezaváděl nové regulace."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top