investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Jak vybírat korporátní dluhopisy

01.01.2020

Jaký druh dluhopisů si vybrat

V současné době záporných úrokových sazeb na vládních dluhopisech řady vlád je výhodnější se po vyšších výnosech poohlédnout v korporátním, tedy firemním sektoru. Ten nabízí obecně vyšší riziko, ale také vyšší výnosy, které se dle rizikovosti a délky splatnosti mohou pohybovat ve velmi širokém rozmezí od několika procent až do cca 15 procent. Obecně platí, že čím rizikovější společnost nebo dluh, tím vyšší výnos. V rozmezí od 5 % do 11 % výnosu lze najít zajímavé dluhopisy firem na zahraničním i českém trhu.


Likvidita u větších firem není problém

Podobně jako na akciovém trhu, i u korporátních dluhopisů existuje několik jednotek či desítek titulů, které přitahují velkou pozornost a většinu objemu obchodů. Jde zejména o velké, stabilní a známé firmy jako např. AppleExxonMobilAB InBevJohnson&JohnsonCisco či AT&T. Tyto emise se velmi čile obchodují a umožňují i velkým investorům nakupovat či prodávat výrazné množství dluhopisů. Naopak existují stovky menších emisí, kde trh nemusí být vždy likvidní a prodat či koupit větší množství v krátkém čase může být někdy problém.


Jaké dluhopisy mají nejvyšší výnos?


I dluhopisy menších firem mohou být likvidní

U menších emisí je proto časté, že některý obchodník s cennými papíry, resp. broker vytvoří pro danou emisi likvidnější prostředí tím, že se stane prostředníkem mezi kupujícími a prodávajícími a bude ochoten od nich dluhopis koupit či jim jej prodat, aby nemuseli složitě a dlouho čekat, než najdou konkrétního individuálního investora, který by chtěl stát na opačné straně jejich obchodu a jejich dluhopisy koupit či prodat. I malé dluhopisové emise tak mohou být relativně likvidní ve smyslu, že investor má možnost je prodat kdykoliv a nemusí čekat na splatnost dluhopisu. To značně rozšiřuje možnost investora při výběru dluhopisů. 


Jak dlouhou splatnost dluhopisu si vybrat?

Obecně platí, že čím delší doba do splatnosti dluhopisu, tím méně flexibilní investor je, protože váže své finanční prostředky na delší dobu a vystavuje se tak většímu možnému riziku změny úrokových sazeb. Na druhé straně, delší doba do splatnosti obvykle znamená vyšší roční úrokovou sazbu právě kvůli vyšším rizikům nejistoty budoucího vývoje jak úrokových sazeb a ekonomiky, tak konkrétní firmy, která dluhopis vydává. Takže optimální je zvolit si mix delších a kratších splatností.

korporátních dluhopisů lze obecně doporučit dobu splatnosti do 10 let. Splatnost okolo 4 až 6 let u většiny firemních dluhopisů poskytuje rozumnou kombinaci rizika a výnosu.



Litujeme, ale dluhopisy (obchodování s dluhopisy a emise dluhopisů) nepatří mezi momentálně nabízené produkty společnosti BH Securities. Budeme rádi, když se podíváte na naše ostatní příležitosti k investování:

Fondy kvalifikovaných investorů

Asset Management
Zlato
Akcie

Přemýšlíte, jak a do čeho investovat?

Spojte se s těmi nejlepšími! Dejte nám na sebe pár údajů, ozveme se zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top