investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Jak si zlato povede v nejbližších měsících?

15.03.2017

Růst sazeb povede k mírnému posílení dolaru, protože Amerika začíná zvedat s velkým předstihem oproti EU ...

Aktuální růst sazeb povede k mírnému posílení dolaru, protože Amerika začíná zvedat s velkým předstihem oproti EU, Japonsku apod. Silnější dolar bude ceně zlata škodit. Zlato historicky při rostoucí inflaci neposiluje. Posiluje spíše při velmi vysoké inflaci, když investoři ztrácejí důvěru v měnový systém nebo centrální banky, anebo pokud roste hrozba bankrotu firem apod. To se samozřejmě může stát, takže zlato se pořád dá brát jako opravdu dobrá pojistka.

Ceny zlata se po silném růstu vrátily zpět k zemi. Je to dáno do značné míry silou amerického dolaru, ve kterém jsou ceny zlata vyjádřeny. V jiných měnách si zlato v posledních letech vede podstatně lépe, například v Euru, libře nebo čínském juanu.


Tip: Zlato se opět připomenulo   Zlato a Řecko   Ceny zlata jsou nejvýhodnější za půldruhého roku


Zlato - lze nyní očekávat růst

Očekáváme, že v nejbližších týdnech zlato o 2 až 4 procenta posílí kvůli své sezónnosti, a pak oslabí zpět na současnou úroveň, protože jej stáhne dolů sílící dolar.

Dlouhodobě se zlato hodí do portfolia jako pojistka, krátkodobě hrozí silný dolar, který sráží zisky na zlatě, a také růst úrokových sazeb. V současné době hodně investorů investovalo do zlata, protože vůči penězům v hotovosti nebo na bankovním účtu zlato nic netratilo. Ale teď když rostou úrokové sazby, část investorů zlato prodává a přechází do aktiv s alespoň nějakou mírou výnosu. Ta část investic ve zlatě, které jsou čistě pojistkou proti krachu papírových měn, ve zlatě ale zůstane i nadále, takže nějaký propad cen neočekáváme, spíše vlnivý pohyb ceny do strany s několikaprocentními výkyvy. Případná politická krize v Evropě by zlato velmi pravděpodobně posílila.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top