investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Jak se zatím vyvíjí výsledková sezóna společností z indexu S&P 500?

31.01.2023

Výsledky za poslední kvartál ukazují horší zisky a marže za lepších tržeb...

“Výsledky za poslední kvartál ukazují horší zisky a marže za lepších tržeb a pesimistický výhled na první kvartál 2023,” říká analytik BHS Timur Barotov

  • 29 % společností již reportovalo své výsledky za předchozí čtvrtletí a někteří vydávají i ekonomické výhledy
  • 69 % společností překonalo odhadovaný zisk na akcii (EPS) a 60 % překonalo očekávané tržby
  • Smíšený (reportovaný + odhadovaný) růstu čistého zisku za poslední čtvrtletí je - 5,0 %, což je výrazně níž, než odhady na přelomu roku (-3,2 %). Růst čistých zisků tak může být poprvé záporný od vypuknutí pandemie ve třetím kvartálu 2020 (-5,7 %)
  • 17 z 19 společností vydalo pesimistický výhled na EPS v prvním kvartálu 2023, zbytek optimistický


Společnosti zahrnuté v indexu S&P 500 s vysokým podílem tržeb v zahraničí oznamují horší čistý zisk a tržby za čtvrtý kvartál v porovnání s méně globalizovanými společnostmi. A to navzdory slábnoucímu americkému dolaru, spolu s obnovou čínské ekonomiky. Smíšený odhad propadu v růstu čistého zisku je více jak dvojnásobný u globalizovanějších společností (-7,3 % vs -3,5 %). Obdobně je to i s růstem tržeb, u globalizovanějších společností to je +2,4 % a méně globalizovaných +4,5 %. Tento jev se dá vysvětlit tím, že velké technologické společnosti s největší váhou zahraničního příjmu jako jsou Intel, Apple, Alphabet, či Meta měly slabý růst čistého zisku. To pak silně ovlivnilo celou skupinu globalizovanějších společností.

Čtyři z jedenácti sledovaných sektorů v čele s energetikou a průmyslem zaznamenávají rostoucí zisky meziročně. Zbylých sedm sektorů, nejvýrazněji sektory základních materiálů, zbytného spotřebního zboží, komunikací a financí oznámily meziročně záporný růst zisků. Situace je přívětivější při pohledu na tržby, kdy osm sektorů oznámilo meziročně rostoucí tržby v čele s energetikou a průmyslem. Zbytek v čele s komunálními službami reportoval meziročně propad v růstu tržeb. 

Sektor financí byl největším zklamáním co se týče tempa růstu zisků od konce roku 2022. Dobře si v tomto ohledu nevede ani sektor energetiky, či průmyslu, kterým růst zpomaluje. Sektor základních materiálů naopak reportoval lepší růst, spolu se dvěma dalšími sektory. Tržby na tom byl o něco lépe, pět sektorů v čele se základním spotřebním zbožím reportuje zlepšující se růst. Šest sektorů v tomto ohledu zaostalo a to nejvíce sektor komunikačních služeb.

Smíšená čistá zisková marže indexu S&P 500 za předchozí kvartál je na hodnotě 11,4 %, což je nejnižší hodnota od posledního kvartálu v roce 2020. Ziskové marže jsou v kontinuálním úpadku a již šesté čtvrtletí za sebou klesají, což je pro současné dezinflační prostředí charakteristické. Sektor energetiky meziročně hlásil největší nárůst čisté ziskové marže a většina sektorů v čele s finančním, zdravotnickým a sektorem základních materiálů zažívá klesající ziskové marže. 

Výhledy společností a prognózy analytiků na první polovinu roku 2023 jsou spíše negativní. Sektor informačních technologií patří mezi nejvíce pesimistické. Analytici pravděpodobně příliš optimisticky předvídají růst zisků na rok 2023 na postupné kvartální bázi následovně: -3,0 %, -2,4 %, +3,7 % a +10,3 %. Růst tržeb takto: +2,3 %, +0,1 %, +1,4 % a +4,5 %. 

Růst indexu v roce 2023 se očekává zhruba o 11 % z dnešních hodnot na hranici 4 520 bodů. To je výše než konsensus nejprestižnějších amerických investičně bankovních institucí s cílovou hodnotou zhruba na 4 100 bodech. FactSet dále informuje, že analytici očekávají nejdynamičtější vzestup akcií v sektoru zbytného spotřebního zboží (+14,4 %) a obdobně v sektoru komunikačních služeb (+14,2 %). Na druhou stranu sektor základních materiálů má vyrůst pouze o 5,7 %. V současnosti mezi nejdražší sektory patří sektor zdravotnictví, energetiky a základního spotřebního zboží.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top