investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Jak se rozhodnout, zda investovat do dluhopisů

01.01.2020

Před rozhodnutím, zda investovat do dluhopisů, by měl investor zejména zjistit, zda jsou dluhopisy pro něj vhodným nástrojem zhodnocení úspor. Dluhopisy jsou obecně méně rizikové než akcie, takže pokud investor investuje do akcií a akcie jsou pro něj vhodný nástroj, je pro něj vhodná i většina dluhopisů.

Kdy investovat do dluhopisů

Před rozhodnutím, zda investovat do dluhopisů, by měl investor zejména zjistit, zda jsou dluhopisy pro něj vhodným nástrojem zhodnocení úspor. Dluhopisy jsou obecně méně rizikové než akcie, takže pokud investor investuje do akcií a akcie jsou pro něj vhodný nástroj, je pro něj vhodná i většina dluhopisů. 


Ovšem podobně jako u akcií, můžeme investovat do velmi defenzivních titulů velkých silných společností, a nebo do spekulativních akcií, které často negenerují zisky, či ani tržby. Takže některé dluhopisy mohou být více riskantní než průměrné akcie a naopak. To platí jak pro tzv. korporátní dluhopisy, které zjednodušeně řečeno představují půjčku soukromé společnosti, tak pro vládní dluhopisy, kde investor půjčuje státu nebo veřejné instituci.


Dluhopisy do dobře diverzifikovaného portfolia

Obecně lze říci, že dluhopisy v určité podobě patří do většiny dobře diverzifikovaných portfolií. Nejčastěji investor může investovat buď do firemních nebo do vládních dluhopisů. Pokud více věří jednotlivým soukromým společnostem, a jejich dluhopisy zároveň nabízejí atraktivní úrok za podstoupené riziko, měl by se rozhodnout právě pro korporátní dluhopisy. Pokud naopak věří některé konkrétní vládě nebo veřejné instituci, měl by své peněžní prostředky investovat do dluhopisů této vlády nebo instituce. Firemní dluhopisy často poskytují investorům výrazně vyšší výnosy než dluhopisy jednotlivých států.


Ztráty lze kompenzovat výplatami kuponových výnosů

Čím déle je investor ochoten své prostředky v dluhopisu držet, tím vyšší roční úrokový výnos lze za stejných ostatních podmínek očekávat. Zároveň s delší splatností u dluhopisů s nižší úrokovou sazbou (řádově do 4 % ročního výnosu) výrazněji roste riziko, že cena samotného dluhopisu v průběhu investice do splatnosti může výrazně kolísat vlivem změny úrokových sazeb v ekonomice, tj. přinést investorovi výrazné papírové zisky, ale i ztráty, plynoucí ze změny ceny samotného dluhopisu. Tyto případné ztráty mohou být částečně nebo úplně kompenzovány pravidelnými výplatami kuponových výnosů. Navíc pokud investor dluhopisy drží do jejich splatnosti, měla by se jejich cena vrátit k jejich původní hodnotě 100 %, kterou měly v době vydání jelikož nominální cena v době vydání a splatnosti dluhopisu představuje částku, kterou investor protistraně půjčil, a kterou dostane po splatnosti dluhopisu zpět.


"Stačí" sledovat sledovat rizikovost a výši kuponu

Takže podobně jako u akcií, je potřeba u dluhopisů sledovat rizikovost a výši kuponu, který je svým způsobem zjednodušeně řečeno obdobou dividendy u akcií. A stejně jako u ostatních investic, je potřeba chytře diverzifikovat a nevsadit vše na jednu kartu.


Dluhopisy (obchodování s dluhopisy a emise dluhopisů)  nepatří mezi aktuálně nabízené produkty společnosti BH Securities. Pro více informací o stávajících možnostech investování nám můžete napsat, třeba přes kontaktní formulář níže.


Přemýšlíte, jak a do čeho investovat?

Spojte se s těmi nejlepšími! Dejte nám na sebe pár údajů, ozveme se zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top