investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Jak se budou vyvíjet ceny pohonných hmot v ČR a ceny ropy?

02.11.2017

Ceny pohonných hmot budou s určitým malým zpožděním jednoho až dvou týdnů mírně růst řádově o několik haléřů týdně...

Ceny pohonných hmot budou s určitým malým zpožděním jednoho až dvou týdnů mírně růst řádově o několik haléřů týdně v reakci na vytrvalý růst cen ropy, benzínu a nafty na světových komoditních burzách. Zvedání cen na českých čerpacích stanicích bude možná občas tlumeno posilováním kurzu české koruny, které se ale již moc nechce krátkodobě vůči dolaru posílit výrazněji pod hranici 22 USD za CZK. Pomoci by mohlo velmi pravděpodobné zvednutí sazeb ČNB, které by korunu mírně posílilo a růst cen pohonných hmot ztlumilo.

Přebytek nabídky ropy na světových trzích se postupně snižuje díky rostoucí poptávce, ale také solidnímu dodržování omezení těžby signatáři dohody zemí OPEC a některých nečlenů. Za říjen se míra dodržování kvót zvýšila z 86 % na 92 % a největší signatáři Saudská Arábie a Rusko prokázali ochotu jednat o prodloužení dohody o dalších zhruba 9 měsíců, respektive dle potřeby, dokud se trh zcela nevyrovná. To tlačí ceny ropy nahoru. Na druhé straně cena je držena nahoře pouze politickým rozhodnutím a při jakémkoliv rozkolu či poklesu cen může dojít k nižší ochotě dodržovat omezení produkce. Američtí těžaři navíc nejsou součástí dohody a současné ceny okolo 55 dolarů za americkou ropu WTI jsou hranicí, kde v předchozím roce došlo k silnému prodejnímu tlaku, protože se američtí těžaři začali zajišťovat prodejem ropy na burze s následným růstem těžby, který ceny poslal směrem dolů. Takže v nejbližších měsících může časem dojít k poklesu cen ropy o 5 % až 10 %.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top