investice.cz /Jak investovat
Vaše investiční příležitosti

Jak investovat

Chcete se zajistit do budoucnosti? Začněte investovat.


Svět se v posledních letech pomalu vzpamatoval z ekonomické krize, která ho plošně zasáhla. Žijeme v době, která je stále více nestabilní a musíme se v ní naučit fungovat. Lidé, kteří hledí do budoucnosti tak moc dobře ví, že je rozumné, a zejména nutné, dobře se zajistit. A proto se mnohem více lidí pouští do vlastních i drobných investic. Jak s investicemi začít?

Tip:  Zlaté slitky   Lunární série   Zlatá sluneční soustava   Co je investice typu private equity?   Jak investovat do dluhopisových fondů


Výběr správného investičního makléře


Pokud nemáte dostatek odvahy na to, abyste na trh investic vtrhli sami, porozhlédněte se po investičním makléři. Ten by se měl v nejlepším případě orientovat v oblasti kapitálových trhů. Jeho znalosti by měly obsahovat základní aspekty investování do akcií, komodit, měn, fondů, dluhopisů nebo realit, pozemků, pojištění a v neposlední řadě také znalosti vývoje cen drahých kovů.

S výběrem svého investičního poradce si dejte na čas. Přeci jen bude operovat s vašimi penězi a musíte mu věřit. Klidně se na začátku sejděte s více poradci a zhodnoťte, kdo vás svými zkušenostmi a názory přesvědčil.

Česká koruna posílí   Investiční výhled Warrena Buffetta   Na co se připravit při investování


Kolik investovat na začátku?


Na účtu nemusíte mít nutně miliony korun, abyste vůbec začali přemýšlet o investicích. Začít se dá i s málem. Výše vašeho kapitálu rozhoduje přinejmenším o tom, do jakých aktiv se rozhodnete peníze vložit.

Pokud částka, kterou hodláte investovat bude v řádech stovek korun měsíčně, musíte počítat s omezeným výběrem aktiv. Za měsíční investice v řádech tisíců už se ale dají nakoupit komodity i akcie prostřednictvím fondů. A v řádech statisíců si už můžete dovolit i správu aktiv, složené cenné papíry jako jsou investiční certifikáty, korporátní dluhopisy, vklady do fondu kvalifikovaných investorů, atd.

V investičních začátcích se určitě neváhejte obrátit na investičního makléře. Ten zhodnotí vaše záměry, investiční možnosti a navrhne investiční portfolio šité vám na míru.


Tip: Duben nejlepší měsíc na nákup dluhopisů   Jaké dluhopisy mají nejvyšší výnos?  Investiční certifikát - nástroj investování   Dluhopis Saunia


Jaká jsou pravidla investování?


Pokud už jste rozhodnuti se do světa financí více ponořit, měli byste mít neustále na paměti pár základních rad a pouček. Ty vás budou neustále udržovat ve střehu a zejména zabrání tomu, abyste někdy skončili v červených číslech.

  1. Dobře si rozmyslete, kolik chcete investovat. Vyčleňte si na investice opravdu jenom přebytek peněz, o kterých víte, že o ně můžete přijít bez radikálnějšího zatížení vašeho rozpočtu.
  2. Rozdělte své investice do více aktiv. Kombinujte akcie, dluhopisy, investiční certifikáty, zlato, fondy, měny atp.
  3. Váš investiční makléř by měl znát trh a jeho vývoj. Snažte se sledovat, kam se vaše peníze ukládají a jak  můžete své investice posunout dál.
  4. Nenechte se strhnout davovou psychózou a mediálními zprávami. Pokud vás investice a finanční oblast zajímá, sledujte jenom pár důvěryhodných zdrojů a z nich čerpejte informace.

Tip: Rizikový kapitál (Venture capital)


Pokoušejte se vzdělávat v oboru. Navštěvujte investiční portály, kde se dozvíte mnoho zajímavých informací, zkuste zajít na nějaký seminář nebo webinář a uvidíte, že se zanedlouho budete lépe orientovat a cítit se při hovoru se svým makléřem na úrovni, kdy si ve svých investičních záměrech a činech daleko více rozumíte.


Tip: Jak investovat do podílových fondů, zlatainvestičních certifikátů nebo dluhopisů.

Mohlo by vás také zajímat

V roce 2019 posílí česká koruna, zdraží komodity a uspějí nové startupy

18.01.2019

Ve středu 16. ledna se v Centru současného umění DOX uskutečnil 5. ročník Fóra českých investorů...

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

18.03.2024

Dnes o tom s odvoláním na zdroje píše agentura Bloomberg...

Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

18.03.2024

Obchodovat se zřejmě začne ve čtvrtek 21. března pod symbolem RDDT...

Formulář odeslán!

Děkujeme za Váš zájem. Informaci předáváme kolegům,
kteří mají tento produkt na starosti.

top