investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Jaderná elektrárna Dukovany má zásoby paliva z Ruska nejméně na tři roky

19.04.2021

Jaderná elektrárna Dukovany má nyní dostatečné zásoby čerstvého paliva dodávaného z...

Jaderná elektrárna Dukovany má nyní dostatečné zásoby čerstvého paliva dodávaného z Ruska. Vystačí jí déle než tři roky, odpověděl dnes na dotaz ČTK mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Dukovany mají čtyři výrobní bloky, zásoby paliva se vytváří pro každý blok zvlášť. Dodavatelem paliva je ruská firma TVEL.

Již několik let drží zásoby paliva pro každý jaderný blok na nejméně dva roky i Temelín. Palivo je od ruské firmy TVEL. Před dvěma lety Temelín zkušebně zavezl palivo od americké firmy Westinghouse Electric Sweden. Na dotaz ČTK to dnes řekl temelínský mluvčí Marek Sviták.


Jaderným palivem se lze podle mluvčího Dukovan bez problémů zásobovat na léta. "Pro první ze čtyř bloků v Dukovanech máme zásobu až na čtyři roky provozu dopředu. U ostatních déle než na tři roky. Toto předzásobení vytváří prostor pro případné řešení situace," uvedl Bezděk na dotaz, jestli možné zhoršení vztahů mezi Českem a Ruskem může mít dopad na dodávky paliva pro Dukovany. Česká republika vyhostila 18 zaměstnanců ruské ambasády v Praze kvůli důvodnému podezření, že se ruští agenti podíleli v roce 2014 na výbuchu munice ve vrbětickém areálu na Zlínsku.


V dodávkách paliva podle mluvčího dukovanské elektrárny Rusko vždy stoprocentně plnilo své závazky. "Určitě se ale budeme v reakci na aktuální vývoj spolu se státem věnovat dalším bezpečnostním aspektům ve vztahu k Rusku," uvedl.


Temelín zatím nezaznamenal a ani nepředpokládá, že situace kolem Vrbětic ovlivní jeho provoz. Už několik let má zásoby paliva pro každý blok na nejméně dva roky. "Jaderným palivem se lze bez problémů zásobovat na roky dopředu, to nám vytváří případný časový prostor. Dodavatel ale vždy stoprocentně plnil své závazky. V reakci na aktuální vývoj se určitě budeme spolu se státem věnovat dalším bezpečnostním aspektům," uvedl Sviták.


Palivo od firmy TVEL bere ČEZ pro Temelín od roku 2010. Předtím deset let používal palivo firmy Westinghouse. Před dvěma lety elektrárna zkušebně zavezla šest ze 163 palivových souborů od firmy Westinghouse Electric Sweden. "Nešlo o přechod na nového dodavatele, ale ověření vlastností paliva dalšího výrobce," řekl Sviták. Firma TVEL v jižních Čechách dříve sponzorovala třeba Hudební slavnosti Emy Destinnové. Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby.


Jaderná elektrárna Dukovany s celkovým výkonem 2040 megawattů pokrývá zhruba pětinu spotřeby elektřiny v ČR. Čtyři výrobní bloky Dukovan byly zprovozňované v letech 1985 až 1987. S Rusy má ČEZ v Dukovanech podle dříve zveřejněných údajů uzavřenou smlouvu o dodávce paliva do konce provozu nynějších bloků. Firma TVEL patří ruské státní společnosti Rosatom.


Rosatom figuruje mezi zájemci o stavbu nového bloku Dukovan. V reakci na informace o podílu ruské tajné služby na explozích v muničním areálu ve Vrběticích v roce 2014 řekl v neděli premiér Andrej Babiš (ANO), že by Rosatom neměl zůstat ve hře o rozšíření Dukovan. Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) uvedl, že považuje za velmi málo pravděpodobné až takřka vyloučené, že by se Rosatom mohl tendru na výstavbu zúčastnit.


Zdroj: ČTK




"Skupina ČEZ plánuje postupně uzavírat uhelné elektrárny. Důvodem jsou tenčící se zásoby hnědého uhlí a snaha snižovat emise skleníkových plynů. Tento proces výrazně ovlivní český energetický mix."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top