investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Izraelská makléřská společnost eToro vstoupí na burzu v USA

16.03.2021

Izraelská společnost eToro Group, která klientům z celého světa nabízí...

Izraelská společnost eToro Group, která klientům z celého světa nabízí on-line makléřské služby, vstoupí na burzu ve Spojených státech. Spojí se za tímto účelem s firmou specializovanou na akvizice, takzvanou SPAC. Odhadovaná cena sloučeného podniku, který investicí zaštítí mimo jiné i japonská technologická a investiční skupina SoftBank Group, činí 10,4 miliardy dolarů (228,5 miliardy Kč). Firma to uvedla v dnešní tiskové zprávě.

Makléřská platforma eToro, stejně jako konkurenční Robinhood či další, se v poslední době těší značné popularitě mezi drobnými investory, zejména těmi mladšími. Obliba těchto obchodních platforem se ještě výrazněji zvýšila za pandemie. Zdroje agentury Bloomberg na konci února tvrdily, že už v březnu by mohla tajně požádat o vstup na burzu formou primární veřejné nabídky akcií (IPO) i společnost Robinhood Markets, provozovatel platformy Robinhood.


Sloučení eToro se společností Fintech Acquisition V bude zahrnovat investici 650 milionů dolarů od fondu Vision Fund 2 japonské společnosti SoftBank a dále od společností Fidelity Management & Research a Wellington Management.


Izraelský start-up eToro vznikl v roce 2007 a nyní má kolem 20 milionů uživatelů. Ti mohou prostřednictvím jeho platformy investovat do akcií, komodit, burzovně obchodovaných fondů (ETF), ale i do kryptoměn. Těm uživatelům, kteří nemají čas, eToro umožňuje i kopírovat postupy ostatních investorů, aktuálně těch s nejlepšími výsledky.


Společnost eToro jen za loňský rok hlásí pět milionů nově registrovaných uživatelů. Loni firma vykázala hrubé tržby 605 milionů dolarů (13,3 miliardy Kč), což je meziroční nárůst o 147 procent. Mezi nejoblíbenější akcie patří podle webu společnosti Tesla, Microsoft a Apple. Každá pětadvacátá investice na platformě eToro je do kryptoměny bitcoin.


SPAC, z anglických slov Special Purpose Acquisition Companies, je prázdná firma založená jen pro účely akvizice. Vydá nejprve akcie v rámci primární veřejné nabídky (IPO), vstoupí na burzu a pak hledá vhodný cíl k převzetí. Investoři, kteří si akcie SPAC koupí, zpočátku nevědí, jaký podnik firma nakonec převezme. V posledních měsících firem SPAC přibývá rychlým tempem.


Zdroj: ČTK



"Na trhu si můžeme všimnout rostoucího zájmu o investování do SPAC. V roce 2020 proběhlo 248 SPAC IPO, v rámci kterých se vybralo 83,3 miliardy dolarů."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top