investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ceny potravin v České republice klesají tři měsíce v řadě

17.04.2024
cenaekonomikavýrobačesko

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

17.04.2024
evropapenízeusačesko

Microsoft investuje do AI firmy G42

16.04.2024
AIakviziceinvesticemicrosofttechnologie

Island spustil nabídku akcií Islandsbanki, kterou převzal ve 2008

08.06.2021

Island dnes učinil první krok k omezení státního vlastnictví v bankovním sektoru...

Island dnes učinil první krok k omezení státního vlastnictví v bankovním sektoru. Stát spustil primární nabídku akcií Islandsbanki, která by měla ohodnotit banku na 150 miliard islandských korun (26 miliard Kč), uvedla agentura Reuters. Islandsbanki se původně jmenovala Glitnir. Je jednou ze tří bank, které v roce 2008 zkrachovaly. Stát pak musel banky převzít a přistoupit k jejich restrukturalizaci.

Island prodává v bance podíl 35 procent. Celkem chce nabídnou 636,4 milionu akcií za cenu v rozmezí 71 až 79 islandských korun. Příjem nabídek má skončit 15. června. Akcie Islandsbanki budou nabídnuté institucionálním a drobným investorům na Islandu. Část jich bude nabídnuta i některým zahraničním investorům.


Island se stal jednou z největších obětí globální finanční krize. Jeho finanční sektor zažíval od poloviny 90. let značný rozmach, ekonomika však rostla příliš rychle a byla velmi zadlužená. Banky Glitnir, Landsbanki a Kaupthing se v roce 2008 během jediného týdne zhroutily, když předtím masivně expandovaly v zahraničí a rozsáhle se přitom zadlužily. Po vypuknutí finanční krize se dostaly do problémů se splácením dluhů a zažily rychlý kolaps, který potopil celou islandskou ekonomiku. Krachy bank srazily na kolena islandskou korunu a donutily vládu, aby se o pomoc obrátila na Mezinárodní měnový fond.


Zdroj: ČTK




"Klienti BHS se mohou účastnit drtivé většiny IPO po celém světě. Informace jim rádi poskytnou osobní makléři, kteří jsou o všech IPO pravidelně informováni."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top