investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Investujeme do podniků, které mají „komín“

01.08.2018

Tento měsíc uzavřel BHS Private Equity Fund novou akvizici, při které získal majoritní podíl ve společnosti Boco Pardubice, předního výrobce...

Tento měsíc uzavřel BHS Private Equity Fund novou akvizici, při které získal majoritní podíl ve společnosti Boco Pardubice, předního výrobce technologií v oblasti plastikářského a gumárenského průmyslu. Jde v pořadí již o čtvrtou společnost, do níž tento relativně mladý fond investoval.


„Je to přesně ten typ podniku, který chceme našimi investicemi podporovat a rozvíjet. Vyrábějí kvalitní výrobky a věnují se výzkumu a vývoji, čímž si udržují výsadní postavení na trhu. V poslední době se zaměřují na vývoz do okolních zemí, jako je Německo, Polsko, Rusko. To je vize, kterou bychom rádi podpořili. Ve společnosti vidíme velký růstový potenciál,“ říká Bohumil Pavlica, člen správní rady fondu BHS.


Tip. Zaměřte se na investice typu Private Equity


Fond byl v BHS založen před třemi lety jako alternativa k investování do akciových trhů a stal se v České republice průkopníkem. Zatímco většina private equity fondů dosud investovala kapitál bank a finančních institucí, zde se sdružují prostředky získané výhradně od fyzických osob. Fond se navíc zaměřuje na investice do tradičních oborů, tedy těch, které něco vyrábí. Tyto firmy mají přidanou hodnotu a know-how, zkrátka něco navíc, co je odlišuje od jiných společností. Jak Bohumil Pavlica stručně shrnuje: „Zajímají nás podniky, které mají komín a kde lidi něco opravdu umí.“


„V ČR se 40 % HDP generuje z malých a středních podniků, v rámci celé EU je to dokonce 58 %. Na každém městě máte komín, továrnu. Vyrábějí a prosperují, dávají práci lidem v okolí, a přitom se o nich mnoho nemluví. Jsou zde desítky společností, které mají růstový potenciál,“ říká Bohumil Pavlica. Právě o tyto podniky se BHS Private Equity fond zajímá především.


A stejné je to i pro klienty BHS, soukromé investory, kteří se rekrutují z řad vysoce postavených manažerů a majitelů firem. Sami v podobných podnicích často pracují, mají za sebou zkušenosti z různých oborů a dokáží ocenit hmatatelnost investic. Všichni investoři si také dobře uvědomují, že jde o dlouhodobou záležitost, a ne o denní sledování pohybu kurzů. Fond jim přináší stabilitu a zároveň cílí na zajímavé zhodnocení, které by se mělo pohybovat na úrovni 15 % ročně. BHS si svých investorů váží a respektuje jejich názor, proto také pravidelně využívá jejich kvalifikace například při vyhodnocování investičních příležitostí.

Pro potenciální investici musí být firma především zdravá a prodávat s rozumnou marží, ale to není vše. Pro BHS je důležité, zda má podnik od začátku jasnou představu, kam bude směřovat v příštích pěti deseti letech. „Nemáme ambice společnosti řídit, spíše působíme jako dozorčí rada a finanční controlling. Máme za úkol našim klientům vydělat peníze, což se stane, pokud firmu, do níž investujeme, pomůžeme rozvinout, zvětšit a pak ji prodat nejlépe strategickému investorovi,“ vysvětluje Bohumil Pavlica.


Předpokladem je, že fond bude tímto způsobem přidávat do portfolia dvě tři společnosti ročně – jak bude do nových vstupovat, z původních bude zase vystupovat a tím začne generovat pravidelný výnos. Výhledově by se fond měl rozšiřovat i co do objemu financí, v regionu ale hodlá zůstat a udržet si své zaměření. „Nikdy to nebude tak, že globální firmy spolknou vše. Na trhu se vždy budou snažit prorazit jiné a nové. Bude zde pro ně prostor, protože lidé jsou podnikaví, snaží se něco nového vymýšlet. Snaha něco zlepšit je přece motorem lidstva,“ říká Bohumil Pavlica a dodává, že lidská představivost a um jsou nenahraditelné: „Roboti vám nové produkty nevymyslí. Budou vždy dělat jen to, co jim zadáte.“ BHS se tak stává silou, která těmto podnikům pomáhá dostat se výš. A zdá se, že investoři s touto vizí souzní. Celková hodnota jejich investovaného kapitálu se totiž neustále zvyšuje.


Investujte do rostoucích firem s BHS Private Equity fondem.

Dejte nám na sebe spojení, ozveme se zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top