investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Investování v době rostoucích úrokových sazeb

06.03.2018

Ekonomický cyklus značně pokročil. Akcie a dluhopisy jsou donedávna na neustále nových maximech a jejich ceny vyrostly do relativně vysokých hodnot vůči násobkům jejich zisků a tržeb.

Ekonomický cyklus značně pokročil. Akcie a dluhopisy byly donedávna na neustále nových maximech a jejich ceny vyrostly do relativně vysokých hodnot vůči násobkům jejich zisků a tržeb. Navíc, díky nízkým sazbám vzrostla i celková zadluženost firem, které situaci vhodně využily.

Akcie ale v poslední době začaly klesat. Za to může, mimo jiné i růst úrokových sazeb. Po čas akciových výprodejů proudily peníze zejména do vládních dluhopisů. Dobře si začíná vést zlato a ceny nemovitostí stále neklesají. Dochází tedy zatím k běžné tržní rotaci. Tentokrát z rizikovějších akcií do méně růstových titulů, které se obchodují za nižší ceny, a také do dluhopisů a fyzických aktiv (nemovitosti či půda). Stále častěji se ozývají i hlasy o relativní atraktivnosti komodit, a to včetně zlata.


tip: Investiční zlato


V pozdních fázích cyklu a zároveň pří růstu sazeb bývají často atraktivní například fyzická aktiva (včetně komodit) nebo hotovost, respektive krátkodobé vládní dluhopisy s dobou do splatnosti nižší než 1 rok. Ty sice neslibují vysoké roční výdělky, ale umožňují investorům „sundat nohu z plynu“ a vytvořit si rozumnou rezervu na potenciální pozdější nákupy akcií za atraktivnější ceny. Dát určitou část do komodit, může být dlouhodobě rozumné, ale je potřeba zvážit, zda zadlužené společnosti nebudou s rostoucími sazbami trpět. V tomto ohledu je o něco předvídatelnější sázka přímo na danou komoditu než na její producenty. Ovšem i u přímé investice do komodity, například formou termínových kontraktů futures, je investor vystaven kromě ceny samotné dalším silným vlivům (například tvaru křivky termínových kontraktů). Zjednodušeně řečeno, cena komodity s dodáním v různých měsících a letech se může chovat velmi odlišně.


Nelze ovšem o akciích paušálně říci, že se jim nebude dařit jen proto, že rostou sazby a ceny jsou relativně vysoké. První skupinou akcií, které mohou prosperovat, jsou růstové akcie technologických titulů z indexu Nasdaq, jako například Alphabet, Facebook nebo Alibaba. Ty by se i v případě poklesů trhů mohly z problémů rychleji dostat díky růstu  zisků na akcii. To se ukázalo i v posledním výprodeji ze začátku ledna. Index Nasdaq tehdy jako první skoro dosáhl svých předchozích maxim. Těmto firmám pomáhá také slabý dolar a přebytek hotovosti.


Naopak hůře mohou výprodeje snášet akcie hodně zadlužených společností. Těm budou růst náklady na splácení dluhů kvůli rostoucím sazbám. Ironií je, že vysoká zadluženost se často týká i zdánlivě defenzivních dividendových titulů, za jaké investoři donedávna považovali například i firmu General Electric. Jenže příliš vysoké dluhy a vysoká cena nyní vedou při sebemenších problémech společnosti k výraznému poklesu ceny akcií. To se může stát i řadě jiných společností. Je tedy potřeba velmi pečlivě vybírat. Donedávna každý investor vypadal jako profesionál, protože zisky na investiční účty padaly samy bez velké námahy. Na trzích je nyní taková atmosféra, že je opravdu lepší, nechat správu portfolia na velmi zkušených portfolio manažerech, kteří mají dlouholeté zkušenosti. Ti si totiž pamatují i jiné než „jednosměrné“ trhy, které šly poklidně téměř každý den nahoru.


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top