investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Investoři žalují Volkswagen

20.10.2022

Podnik se totiž na výroční valné hromadě akcionářů odmítl bavit o tom, zda by jeho lobbistické aktivity mohly ohrozit jejich investice...

Šest institucionálních investorů tento týden podalo žalobu na německý automobilový koncern Volkswagen. Podnik se totiž na výroční valné hromadě akcionářů odmítl bavit o tom, zda by jeho lobbistické aktivity mohly ohrozit jejich investice. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Žalobu podaly švédské penzijní fondy AP7, AP2, AP3 a AP4, dánský penzijní fond AkademikerPension a britský penzijní fond Church of England Pensions Board. Fondy tvrdí, že lobbistické aktivity Volkswagenu uskutečňované prostřednictvím členství v automobilových a podnikatelských sdruženích jsou v rozporu s veřejnými prohlášeními podniku o důležitosti ekologické transformace.

Podle fondů by tento postup mohl koncernu způsobit provozní újmu a uškodit jeho pověsti, což by zasáhlo také jejich investice. Fondy vlastní zhruba desetinu procenta akcií Volkswagenu.

Německá automobilka zveřejňuje údaje o svém členství v obchodních sdruženích, podle investorů by však měla také sdělovat, zda jsou cíle těchto sdružení v souladu s plány koncernu v oblasti snižování emisí.

Žaloba bude podle Reuters testem toho, zda mají podniky v rámci německých zákonů právo odmítnout zařadit určitý bod na pořad jednání výroční valné hromady. Volkswagen odmítnutí zdůvodnil tím, že daná záležitost přesahuje kompetence výroční valné hromady.

"Je znepokojivé, že nám bylo upřeno právo akcionářů podílet se na agendě výroční valné hromady. V důsledku toho jsme pocítili potřebu obrátit se na soud, aby tuto šedou oblast korporátního práva v Německu vyjasnil," uvedla Emma Henningsonová z fondu AP7.

Automobilka dnes uvedla, že záležitost nebylo možné na výroční valné hromadě řešit, protože by to zasahovalo do řídících pravomocí představenstva. "Sdílíme názor, že aspekty, které jsou významné pro ochranu klimatu, si při poskytování informací zaslouží ještě vyšší prioritu, a v současnosti zvažujeme různé přístupy," dodala.

Volkswagen je největším výrobcem automobilů v Evropě. Jeho součástí je rovněž česká automobilka Škoda Auto.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top