investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Investice do zlata v roce 2020

01.01.2020

Jaké budou vlivy na rok 2020? Jaké jsou prognózy? Cena zlata se v září 2019 vyšplhala na rekordní částku 36 500 korun! Napětí mezi Íránem a USA, zpomalování světové ekonomiky, posunutý Brexit.

Jak velký rozdíl může udělat jeden rok? To můžeme sledovat u vývoje ceny zlata. Od ledna 2019 vzrostla cena zlata za unci o 15 % a hned ze startu nové dekády poprvé za 7 let prolomila cenu 1 600 dolarů za troyskou unci (31,1 gramů), což mimo jiné vyvolalo oběh akcií těžby zlata, jež byly zároveň podpořeny transformačními fúzemi podniků zabývající se těžbou a zpracováním zlata. 

Přečtěte si také: Cena zlata vystoupala na devítileté maximum   Faktory ovlivňující cenu zlata


Vývoj zlata v roce 2019

Na konci roku 2019 se růst zlata mírně snížil, začátek nového roku však ukázal jinou tvář. Nejvíce nadšení investoři říkají, že vyhlídky investic do zlatých slitků, mincí a cihel již dlouho nebyly tak pozitivní. Řada investorů se shoduje, že stejné faktory, které pomohly zlatu v roce 2019 dosáhnout tak dobrého výkonu (včetně obchodního napětí, možného snížení úrokových sazeb, nestálost trhu s akciemi a dluhopisy, geopolitické nejistoty jako například Brexit apod.), zůstávají do jisté míry stejné a připravují ornou půdu pro obchodování se zlatem.
Nárůst ceny zlata jsme registrovali již v minulém roce, kdy se zvýšila o 18 procent (cena zlata se v září 2019 vyšplhala na rekordní částku 36 500 korun). Kromě výše zmíněných důvodů cenu zlata také ovlivnila oslabená americká měna, a to obzvlášť v červnu 2019, kdy kurz dolaru reagoval na hrozbu snižování úrokových sazeb americkou centrální bankou. K tomu Fed (Federální měnový systém) koncem července opravdu přistoupil a snížil sazbu o čtvrt procentního bodu.


Aktuální vlivy působící na cenu zlata

Cena zlata je v tuto chvíli značně ovlivněná rostoucím napětím na Blízkém východě. Napětí mezi Íránem a USA se vyšplhalo na samotnou špičku, což přímou úměrou tlačí cenu zlata vzhůru. Právě v dobách nejistoty zájem o zlato roste. Jako příklad můžeme uvést období finanční krize v letech 2008-2009, kdy se cena zlata zvýšila o 35 procent.


Budoucí prognózy

Dle řady ekonomů můžeme očekávat hvězdný rok pro investice do drahých kovů. Podpořit tento trend může i pokračující zpomalování světové ekonomiky, jež je podpořeno snižováním úrokových sazeb, obchodními válkami nebo i posunutým Brexitem.


Pozn: Nejedná se o poskytování investičních služeb, protože fyzické zlato není investičním nástrojem ve smyslu § 3 zákona o podnikání na kapitálovém trhu, a proto tato činnost obchodníka s cennými papíry nepodléhá dohledu ČNB. 

Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top