investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Investice do svobody v nejisté době

28.04.2020

Jak kdysi prohlásil Karel Gott, peníze nejsou všechno. Je tu ještě...

Jak kdysi prohlásil Karel Gott, peníze nejsou všechno. Je tu ještě zlato a cenné papíry. Tímto bonmotem chtě či nechtě mistr hlasu prokázal, že krom zpěvu ovládal i základní myšlenku stavby vyváženého portfolia, jak ji v podcastu Offline Štěpána Křečka vyjádřil expert na investování do drahých kovů David Slezák. Právě o roli zlata při investování a o jeho významu v nadcházející krizi si můžete přečíst i v tomto článku.


Tři loukotě


Při zhodnocování svých prostředků by měl mít zodpovědný investor na paměti, že aktiva je třeba chránit prostřednictvím diverzifikace. Tedy rozdělit své jmění do více investic tak, aby minimalizoval riziko ztráty. Jednoduchou poučku v tomto poskytuje tzv. teorie tří loukotí. Podle té by investor měl jednu třetinu svého majetku držet v dlouhodobých aktivech, jako jsou nemovitosti, druhou v hotovosti a produktech kapitálového trhu, jako jsou akcie a dluhopisy, a konečné třetí fixovat jako uchovatele hodnoty. Právě v té třetí části je zlato ideální. „Zlato není jediným ochranitelem hodnoty, ale pro lidi je nejsnadněji uchopitelné. Proto většina lidí nekupuje vzácné obrazy nebo sběratelská auta, ale radši si koupí investiční zlato, které je tu 4 000 let a není třeba k němu už nic vysvětlovat,“ říká David Slezák. Zlato směníte kdekoli na světě, a dokonce v každé době. Již od starověku platí, že za jednu unci zlata se můžete dobře obléknout. Zatímco ve starém Římě jste si za stejný kus zlata mohl koupit nejlepší tuniku a sandály, ve středověku boty, opasek a oblečení. Dnes, ve 21. století, kdy je burzovní cena troyské unce vyšší než 40 000 Kč, si můžete koupit pěkné polobotky, košili a kvalitní oblek. Zlato si zkrátka drží svou hodnotu.


Velké předsudky a malé peníze


O zlatu se říká, že je spojeno s velkými předsudky. Jedním z těch nejčastějších je jeho údajná nedostupnost. „Lidé mají pocit, že zlato je investiční artikl jen pro ty nejbohatší. Přitom ukládat peníze do zlata je možné již od 600 Kč měsíčně,“ brání zlato David Slezák. Důležité při tom je upřednostnit zlato, které můžete opravdu fyzicky vlastnit, a pokud možno se vyhnout nákupu zlata prostřednictvím certifikátů. „Na 1 kg fyzického zlata se totiž může prodat až 520 kg papírového zlata. Není tolik zlata, kolik je vlastníků papírů. Takže kdyby si všichni vlastníci naráz chtěli zlato vyzvednout, nebylo by ho dostatek. Fyzické zlato je osobnější, dokážete ho vyměnit po celém světě. Takže, když máte fyzické zlato, jste svobodný člověk.“ 


Zlato od BHS


Právě BHS, jehož oddělení investic do zlata vede David Slezák, je jediným licencovaným obchodníkem s cennými papíry, který prodává celou škálu fyzického zlata: jednorázové zlato, ukládání do zlata i speciální autorské produkty. Investiční zlato podle § 3 zákona o podnikání na kapitálových trzích (ZPKT) není bráno jako investiční nástroj, tudíž není pod dozorem regulátora, tedy ČNB. „To však neznamená, že se ke zlatu nechováme podle nejvyšších standardů. K tomu patří například při ukládání do zlata pravidelné kontroly nezávislého auditora nebo notáře o uložených gramech zlata. Soustředíme se na perfektní služby, za kterými se klienti vracejí, a také speciální produkty v menších ražbách,“ dodává Slezák. 


Zlatá Sluneční soustava

Minulý rok tak spatřil světlo světa unikátní projekt Sluneční soustavy. Tento projekt se připravoval už od poloviny roku 2018 a poběží do roku 2023. Letos se již plánuje další produkt, který by měl být s prvním lehce propojen. Bude se jednat o tematiku Giordana Bruna. Na návrzích se podílí jeden z nejlepších českých medailérů a akademických sochařů Michal Vitanovský, autor medailí Řádu Bílého lva a Tomáše Garrigua Masaryka.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:



Jaký má vliv koronavirus na cenu zlata?


Zlato je známé jako protiváha poklesu investičních produktů, jako jsou akcie. Přestože ihned na začátku koronavirové krize zlato prošlo krátkou korekcí, kdy jeho cena mírně klesla, již brzo potom se stoupající trend opět objevil. Za necelé čtyři měsíce letošního roku tak cena zlata vzrostla už o více než 22 procent. Nyní je poptávka již tak vysoká, že zejména v nižších gramážích dochází až k výpadkům zásobování. Velcí hráči aktuálně nakupují fyzické zlato doslova po kilech. Trh reaguje velice citlivě. Aktuální doba přímo nabádá ke schraňování ochranitelů hodnot. Hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček v této souvislosti varuje před podvodníky, kteří se mohou v dobách krize objevit. Je důležité vždy kupovat fyzické zlato od renomovaných obchodníků

Experti očekávají další růst. Chystá se velké množství státních stimulačních opatření, která vrhnou na světové trhy velké množství peněz. To bude tlačit na oslabení měn, a tak se cena zlata ještě zvýší. Pan Albert Einstein kdysi definoval šílenství takto: 


Šílenství je snaha dělat stejnou věc znovu a znovu a očekávat jiný výsledek.


V minulosti jsme byli svědky, jak ekonomiku zatěžovaly dluhy. Do budoucna lze však očekávat ještě větší zadlužování. K tomu si můžeme uvést několik faktů. Podle Institutu mezinárodních financí (IIF) dosahoval celkový světový dluh před propuknutím pandemie koronaviru 255 bilionů USD, což představovalo 322 % globálního HDP. Oproti tomu celková hodnota akcií na konci roku 2019 dosahovala hodnoty 85 bilionů USD a celková hodnota veškerého vytěženého zlata dle Světové rady pro zlato byla 8 bilionů USD. 


Fyzické zlato

Fyzické zlato nejde vytisknout a existuje pouze v omezeném množství, proto by jeho hodnota do budoucna mohla narůstat. To téměř jednomyslně dokládá většina technických analýz, které hovoří o nárůstu hodnoty zlata na 1 800 až 2 000 dolarů za troyskou unci. Žijeme v době, kdy žádná centrální banka nemůže udržovat vysoké úrokové sazby, protože je nucena uvolňovat měnovou politiku pro nastartování hospodářství po krizi. Centrální banky rovněž musí tisknout peníze, aby udržely ekonomiku v chodu. To vše nahrává růstu hodnoty zlata. Další důležitý aspekt předpokládaného dlouhodobého růstu se opírá o historický vývoj, který nám říká, že zlato je v krizové době bezpečným přístavem. Jedním dechem je však nutné dodat, že zisky z let minulých nejsou zárukou zisků budoucích. 


Naše krátké okénko můžeme ukončit starou pravdou. Kdysi chudí židovští imigranti, kteří mířili do Spojených států za lepším životem, říkali: „Dej 20 % svých peněz do zlata a doufej, že ho nebudeš muset nikdy použít…“ Dnes by šlo toto motto aktualizovat: „Kolik máte nedůvěry v současný systém, takový podíl investic byste měli mít ve zlatě.“


Poslechněte si také podcast Offline Štěpána Křečka na téma zlata:




Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


    


"Lidé mají pocit, že zlato je investiční artikl jen pro ty nejbohatší. Přitom ukládat peníze do zlata je možné již od 600 Kč měsíčně."
David Slezák , Head of Gold Sales Department, BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top