investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Investice do dluhopisů

01.01.2020

Podstatou dluhopisu je závazek emitenta za předem stanovených podmínek v pravidelné frekvenci platit majiteli dluhopisu sjednaný úrok a po uplynutí splatnosti dluhopisu následně i jistinu (nominální hodnotu dluhopisu - částku, kterou věřitel dlužníkovi půjčil).

Investice do dluhopisů

V dnešní době finančních nejistot stále více investorů hledá způsoby a možnosti, do čeho investovat a jak zhodnocovat své finance. Jedním z takových způsobů může být nákup dluhopisů. Podívejme se, co je právě na dluhopisech zajímavé, kde dluhopisy koupit a na co si dát pozor?


Co je to dluhopis? Dluhopisy jsou obligace ve své nejjednodušší podobě. Vydavatel dluhopisů se zavazuje k tomu, že bude ve stanovených termínech vyplácet dohodnutý úrok. A zároveň také, že na konci splatnosti vrátí investorovi vloženou částku.

Mohlo by Vás také zajímat: Jak se rozhodnout, zda investovat do dluhopisů   Jaké dluhopisy mají nejvyšší výnos?


A co se tedy děje po nákupu dluhopisů? Jako investor se stáváte věřitelem podniku, případně státu při nákupu státních dluhopisů. Rizikem může být možný neúspěch firmy. V takovém případě ale máte vyšší šanci na získání vložených financí než samotní akcionáři firmy, protože při případné  likvidaci jsou věřitelé uspokojováni přednostně  a akcionáři přicházejí na řadu jako poslední.


Kdo může investovat do dluhopisů?

Při nákupu dluhopisů je vhodné mít určité zkušenosti s investováním a dobře znát princip, na které investování do nich spočívá. Investoři se snaží tímto investičním artiklem často diverzifikovat své portfolio. Ti konzervativnější z nich mají možnost nákupu státních spořících dluhopisů, které jsou bezpečnější, ale s nižšími výnosy. Investoři, kteří jsou ochotni akceptovat větší riziko pak povětšinou směřují spíše korporátním dluhopisům, které při podstoupení vyššího rizika nabízí také vyšší výnosy.


Druhy dluhopisů a kde je koupit?

Dluhopisy nejčastěji vydávají instituce nebo státy. Způsobů, jak se dostat k dluhopisům je také více. Nejčastější formou bývá jejich nákup na mimoburzovním trhu. Podrobnější informace na toto téma naleznete zde: Podrobnosti o druzích dluhopisů.


Na co si dát pozor při investici do dluhopisů?

Nákup dluhopisů je vždy určitý druh půjčky a stejně jako u jiných půjček se může stát, že vám dlužník půjčené prostředky nevrátí. Než investujete do dluhopisů, mějte vždy na paměti, jaké problémy vám může způsobit případná neschopnost emitenta dluhopis splatit. Před samotnou investicí analyzujte situaci. Zhodnoťte možná rizika na straně emitenta a jejich pravděpodobnost. Podmínky emise, případná rizika a jejich ošetření by vám měl emitent, nebo manažer úpisu vždy předem vysvětlit. Je proto vhodné, obrátit se na prostředníka, který se na trhu pohybuje delší dobu, má s emisemi zkušenost.


Kdy investovat do dluhopisů?

Statisticky je ideální čas pro investici v měsíci dubnu, ale na tuto otázku nelze samozřejmě odpovědět generálně. Vždy je potřeba pečlivě sledovat trh a rozumět mechanismům, které se za investováním do dluhopisů nacházejí.


Dluhopisy (obchodování s dluhopisy a emise dluhopisů)  nepatří mezi aktuálně nabízené produkty společnosti BH Securities. Pro více informací o stávajících možnostech investování nám můžete napsat, třeba přes kontaktní formulář níže.


Přemýšlíte, jak a do čeho investovat?

Spojte se s těmi nejlepšími! Dejte nám na sebe pár údajů, ozveme se zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!

 

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top