investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Intel zvažuje v následující dekádě v Evropě investovat až 80 miliard eur

09.09.2021

Americký výrobce čipů Intel zvažuje v Evropě v následující dekádě investovat až 80 miliard eur...

Americký výrobce čipů Intel zvažuje v Evropě v následující dekádě investovat až 80 miliard eur (přes dva biliony Kč), chce zvýšit kapacitu výroby čipů v regionu. Na Mezinárodní automobilové výstavě (IAA), která dnes začala v Mnichově, to řekl šéf podniku Pat Gelsinger. Dodal, že Intel do konce roku oznámí, kde v Evropě budou jeho další dvě továrny. Existující továrna Intelu na polovodiče v Irsku se nově zaměří i na automobilový průmysl.

O možných místech, kde se Intel chystá zřídit nové závody, se spekuluje. Za favority se považují Německo a Francie. Ve hře je i Polsko, kde Intel též působí. Gelsinger uvedl, že cílem je "celkový projekt v hodnotě 80 miliard eur v příštím desetiletí, který by byl katalyzátorem pro odvětví polovodičů, katalyzátorem pro celý technologický sektor."


V březnu Intel, největší výrobce čipů pro deskové počítače a datová centra, v reakci na globální nedostatek čipů oznámil, že rozšíří kapacitu a že firma bude čipy vyrábět i na zakázku pro externí zájemce. V dubnu Gelsinger agentuře Reuters řekl, že společnost začne vyrábět čipy pro automobilky za šest až devět měsíců. Podle agentury Reuters není jasné, zda poslední prohlášení Gelsingera znamenají, že Intel tomuto cíli dostojí.


"Z aut se stávají počítače na pneumatikách. Vy potřebujete nás a my potřebujeme vás. Cílem je vytvořit centrum inovací v Evropě, pro Evropu," řekl Gelsinger. Intel považuje automobilky za klíčovou strategickou prioritu. Gelsinger konstatoval, že podle Intelu budou čipy do roku 2030 tvořit pětinu nákladů na vůz, což je pětinásobný nárůst oproti čtyřem procentům nákladů v roce 2019.


Intel výrobě čipů dominoval po desetiletí, v poslední době ale nabral ve srovnání s asijskou konkurencí zpoždění ve vývoji. Od doby, kdy společnost Apple představila svůj první chytrý telefon, se jen těžce přizpůsoboval odklonu od osobních počítačů k mobilním zařízením. Intel je stále ziskový, ale největší rozkvět z éry PC má dávno za sebou, uvedla agentura AP. Apple mu loni zasadil další ránu, když oznámil, že pro své počítače Mac bude používat vlastní čipy.


Intel je jednou z mála posledních společností, která čipy navrhuje i vyrábí. Konkurenti Qualcomm a Apple si navržené čipy nechávají vyrábět u smluvních partnerů.


Zdroj: ČTK




"Intel byl až do roku 2018 největším výrobcem čipů na světě. Následně mu prvenství sebrala společnost Samsung, ale již po roce se Intel opět vyhoupl na první místo."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top