investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Intel vymění šéfa, od poloviny února jím bude Pat Gelsinger

14.01.2021

Americký výrobce čipů Intel po dvou letech vymění svého generálního ředitele...

Americký výrobce čipů Intel po dvou letech vymění svého generálního ředitele. Od poloviny února se jím stane Pat Gelsinger (59), který nahradí Boba Swana (60). Oznámila to dnes společnost.

V prohlášení Intel uvedl, že změna vedení nesouvisí s jeho finančními výsledky za loňský rok. Překvapivé rozhodnutí však přichází jen několik týdnů poté, co jeden z investorů, fond Third Point, požadoval po firmě velké změny.


V polovině loňského roku Intel oznámil zpoždění vývoje procesu výroby čipů nové generace, které již dodávají jiné firmy, včetně tchajwanské TSMC. To by mohlo výrazně zhoršit situaci Intelu ve srovnání s konkurenty. Ranou pro Intel bylo také rozhodnutí firmy Apple nahradit procesory od Intelu v nových počítačích Mac vlastními procesory.


Gelsinger má více než čtyři desetiletí zkušeností v technologickém průmyslu a od roku 2012 je ředitelem softwarové společnosti VMware. Svoji kariéru začal v Intelu, kde byl také prvním technologickým ředitelem.


Swan byl původně finančním ředitelem Intelu. V roce 2018, po rezignaci Briana Krzanicha, se stal prozatímním ředitelem a nakonec byl do této funkce potvrzen na počátku roku 2019, napsala agentura AP.


Zdroj: ČTK



"Intel byl až do roku 2018 největším výrobcem čipů na světě. Následně mu prvenství sebrala společnost Samsung, ale již po roce se Intel opět vyhoupl na první místo."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top