investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Microsoft investuje do AI firmy G42

16.04.2024
AIakviziceinvesticemicrosofttechnologie

Zisk Bank of America ve čtvrtletí klesl

16.04.2024
akciebankatržbyusa

Odbyt smartphonů ve čtvrtletí vzrostl

15.04.2024
applesamsungsvěttechnologie

Ranní zpravodaj: Americké akcie se ve čtvrtek odrazily výše od posledního výprodeje

12.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Inflace začíná brzdit

14.04.2020

Meziroční míra inflace v březnu letošního roku vzrostla o...

Meziroční míra inflace v březnu letošního roku vzrostla o 3,4 procenta, což bylo o 0,3 procentního bodu méně než v únoru. Inflace se však stále držela mimo své toleranční pásmo. Na zvyšování cenové hladiny měly největší vliv ceny potravin a nealkoholických nápojů. Například vzrostly ceny vepřového masa o 22,1 procenta a ovoce o 16,2 procenta.

Vliv na zvýšení cenové hladiny měly také ceny v oddíle alkoholické nápoje a tabák. Ceny lihovin vzrostly o 6,2 procenta. Vyšší ceny byly zaznamenány u vína o 2,8 procenta, u piva o 3,6 procenta a u tabákových výrobků o 3,2 procenta. Již tradičně rostly ceny v oddíle bydlení. Například cena nájemného vzrostla o 4,2 procenta, cena vodného o 5,3 procenta, cena stočného o 4,5 procenta a cena elektřiny o 8,6 procenta.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Ceny zboží rostly v průměru pomaleji než ceny služeb. Meziroční změna harmonizovaného indexu spotřebitelských cen se v České republice držela výrazně nad průměrem Evropské unie. To umožňuje vyrovnávání cenových hladin mezi Českou republikou a zeměmi západní Evropy. Způsobuje to však nepříznivé sociální dopady na lidi, kterým v posledních letech nevzrostly příjmy.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Pandemie koronaviru pravděpodobně vrátí inflaci zpět do tolerančního pásma. Mnohé produkty a služby budou zlevňovat kvůli nižší poptávce spotřebitelů."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top