investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Inflace v USA zůstává i nadále horká a udržuje tlak na Fed

14.10.2022

Další měsíc a další zklamání trhů z dat CPI...

KLÍČOVÉ ÚDAJE

Růst spotřebitelských cen zaznamenal v září meziměsíční růst +0,4 % (m/m) po srpnovém růstu o 0,1 %. Meziročně (y/y) celková inflace mírně klesla o 0,1 procentního bodu (pb) ze srpnové hladiny 8,3 %, když zpomalila na 8,2 % v září.

Ceny energií klesly o 2,1 % m/m, když ceny benzínu kontrahovaly o 4,9 % m/m. Bohužel pokles benzinu byl částečně kompenzován růstem cen elektřiny a zemního plynu. Ceny potravin vzrostly o 0,8 % m/m (stejně jako v srpnu) a jsou vyšší o 11,2 % y/y.

Jádrová inflace (bez volatilních položek, jako jsou potraviny a energie) činila 0,6 % m/m – což odpovídá srpnovému zisku. Ve srovnání s loňským zářím jsou jádrové ceny vyšší o 6,6 % – o 0,3 pb vyšší než minulý měsíc.

Růst cen mezi hlavními službami (+0,8 % m/m) zrychlil z nárůstu v minulém měsíci o 0,6 % m/m. Významným přispěvatelem byly opět náklady na přístřeší (+0,7 % m/m), přičemž nájemné v primárním bydlení i ekvivalentní nájemné vlastníků vzrostly o 0,8 % m/m.

Ostatní kategorie včetně zdravotnictví (1,0 % m/m), dopravy (1,9 % m/m) a rekreace (0,2 % m/m) byly v meziměsíčním srovnání rovněž vyšší. Růst cen ve vzdělávání a komunikačních služeb se v srpnu nezměnil (0,2 % m/m).

Dobrá zpráva je, že ceny základního zboží (0,0 % m/m) v září zpomalily a obnovily svou meziroční trajektorii poklesu. Zpomalení růstu cen bylo patrné ve všech kategoriích jako bytové zařízení (-0,6 % m/m), oděvy (-0,3 % m/m), rekreační (0,0 % m/m) zboží v dopravě (-0,2 % m/m). Pokles cen v dopravě byl veden poklesem cen ojetých vozidel o 1,1 % m/m, zatímco ceny nových vozidel vzrostly o 0,7 % m/m.

KLÍČOVÉ DŮSLEDKY

Další měsíc a další zklamání trhů z dat CPI. Jak hlavní, tak jídrový CPI překvapily trh nárůstem, oproti očekávanému zpomalení hlavního indexu a mírnějšího růstu jádra a ukazují, že srpnová zpráva nebyla jednorázová. Výhledově budou náklady na ubytování i nadále podporovat silnou inflaci služeb. Navzdory vysokým úrokovým sazbám hypoték po několik desetiletí a trhlinám, které se objevují na trhu s bydlením, bude trvat, než se setrvačnost v nájmech a nákladech na vlastnictví domů zmírní a projeví se v údajích CPI. Dobrou zprávou je, že klesající trajektorie základních cen zboží se obnovila, protože cenové zisky v září zpomalily na 6,6 % ze 7,1 % v srpnu.

Trvale silná inflace jádrových cen v září bude udržovat tlak na Fed, aby pokračoval ve zvyšování sazeb. Nadále očekáváme, že oficiální měnověpolitická sazba do začátku příštího roku vzroste na 4,5 – 4,75 %.



Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top