investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Inflace se začne přibližovat ke svému cíli

11.11.2019

Meziroční míra inflace v říjnu vzrostla stejně jako v září o 2,7 procenta...

Meziroční míra inflace v říjnu vzrostla stejně jako v září o 2,7 procenta. V české ekonomice se postupně začíná projevovat zvyšování úrokových sazeb, které začalo v srpnu 2017 a pokračovalo až do května letošního roku. Vyšší úrokové sazby se zpožděním tlumí růst spotřebitelských cen.

Říjnový meziroční růst spotřebitelských cen byl znatelný u elektřiny, která v sobě obsahuje tržní i regulovanou složku ceny. Elektřina meziročně zdražila o 9,9 procenta, což nepříznivě dopadá do rozpočtů domácností a zvyšuje náklady firem. Podobné to bylo i u zemního plynu, který meziročně zdražil o 3,6 procenta.

Tip: Cena zlata   Nákup zlata   Investice zlato  

Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


Již tradičně rostly i další ceny v oddíle bydlení. Například ceny nájemného vzrostly o 3,8 procenta a ceny vodného i stočného shodně o 2,6 procenta. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje byl znatelný růst cen u brambor o 24,7 procenta, uzenin o 8,4 procenta, jogurtů o 7,9 procenta, vepřového masa o 5,7 procenta a ovoce o 5,3 procenta.

 Strach z inflace popularizuje fyzické zlato   Jak investovat do zlata   Ukládání do zlata    Kdy investovat do zlata

Přestože se míra inflace drží nad svým cílem, nevybočuje ze svého tolerančního pásma. Ceny zboží rostou v průměru pomaleji než ceny služeb. Meziroční změna harmonizovaného indexu spotřebitelských cen se v České republice drží nad průměrem Evropské unie. To umožňuje vyrovnávání cenových hladin mezi Českou republikou a zeměmi západní Evropy.


Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Vyšší příjmy českých domácností společně s růstem cen potravin a regulovaných cen budou v nejbližších měsících udržovat inflaci v horní polovině tolerančního pásma. Inflace by se však vzhledem k nastavení úrokových sazeb měla postupně snižovat a směřovat ke svému cíli, kterého by měla dosáhnout v průběhu příštího roku."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top