investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Odbyt smartphonů ve čtvrtletí vzrostl

15.04.2024
applesamsungsvěttechnologie

Ranní zpravodaj: Americké akcie se ve čtvrtek odrazily výše od posledního výprodeje

12.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple bude brzy vyrábět čipy M4

12.04.2024
appletechnologievýroba

JPMorgan ve čtvrtletí zvýšila zisk

12.04.2024
akciebankatržbyusa

Inflace se drží nad svým cílem již 5 měsíců

10.10.2018

V září došlo ke zpomalení růstu spotřebitelských cen, které meziročně vzrostly o 2,3 procenta...

Inflace se již pět měsíců drží nad svým cílem. V září však došlo ke zpomalení růstu spotřebitelských cen, které meziročně vzrostly o 2,3 procenta. Růst spotřebitelských cen byl nadále tažen oddílem bydlení, kde došlo k meziročnímu růstu nájemného z bytu o 3,5 procenta a elektřiny o 5,6 procenta. Na růst cenové úrovně rovněž působily ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, které meziročně vzrostly o 1,3 procenta.

V závěru hospodářského cyklu dochází k růstu cen komodit. To je dobře patrné na trhu s ropou, kde se v průběhu září zvýšila cena ze 76 dolarů za barel až na 84 dolarů za barel. Zdražování ropy přitom ovlivňuje růst spotřebitelských cen v oddíle doprava, kde ceny pohonných hmot a olejů meziročně vzrostly o 11,7 procenta. Růst cen benzínu a nafty lze přitom očekávat i v dalších měsících.


V meziročním srovnání vzrostly spotřebitelské ceny ve třetím čtvrtletí 2018 o 2,4 procenta, což je o 0,1 procentního bodu více než ve druhém čtvrtletí letošního roku. Vzhledem k přehřívání pracovního a realitního trhu, které je doprovázeno růstem cen energií, lze očekávat, že inflační tlaky budou v české ekonomice patrné i ve čtvrtém čtvrtletí 2018. Je proto možné, že Česká národní banka bude na tento vývoj reagovat dalším růstem úrokových sazeb.



Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!




"Do budoucna lze očekávat, že hlavní inflační tlaky v české ekonomice budou vytvářeny nedostatkem pracovních sil a pomalou výstavbou bytů ve velkých městech. Jako země závislá na dovozu ropy si inflaci budeme dovážet kvůli růstu cen komodit na světových trzích v závěru hospodářského cyklu."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS








Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top