investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

18.03.2024
AIappletechnologie

Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

18.03.2024
akcieburzainvesticeipo

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve čtvrtek klesly po zveřejnění dalšího údaje o inflaci

15.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

McDonald's v mnoha zemích světa zasáhl výpadek počítačového systému

15.03.2024
mcdonaldssvět

Inflace se dostala mimo toleranční pásmo

10.12.2019

Meziroční míra inflace v listopadu letošního roku vzrostla...

Meziroční míra inflace v listopadu letošního roku vzrostla o 3,1 procenta, což bylo o 0,4 procentního bodu více než v říjnu. Listopadový růst spotřebitelských cen byl nejvyšší od října 2012. Inflace se dostala nad horní hranici tolerančního pásma, která je v úrovni 3,0 procenta. V případě, že by se inflace udržovala nad svým tolerančním pásmem i v následujících měsících, lze očekávat reakci České národní banky, která by mohla přistoupit ke zvýšení úrokových sazeb.

Listopadový meziroční růst spotřebitelských cen byl znatelný u celé řady základních potravin. Cena mouky vzrostla o 7,1 procenta a cena cukru zaznamenala růst o 13,6 procenta. To je nepříjemná zpráva pro domácnosti, které se chystají péct vánoční cukroví. Cena vepřového masa se zvýšila o 13,3 procenta. Podobně vzrostla cena uzenin, které se zdražily o 10,2 procenta. Připlatí si i milovníci zdravého životního stylu, kteří pocítí růst ceny ovoce o 16,2 procenta a zeleniny o 11,8 procenta.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Již tradičně rostly ceny v oddílu bydlení. Například cena nájemného vzrostla o 3,8 procenta, cena elektřiny o 11,5 procenta, cena zemního plynu o 3,4 procenta, cena tepla a teplé vody o 4,0 procenta a ceny vodného i stočného shodně o 2,6 procenta. Tyto položky mají ve spotřebním koši významnou váhu, proto měly největší vliv na zvyšování cenové hladiny.

 

Ceny zboží rostly v průměru pomaleji než ceny služeb. Meziroční změna harmonizovaného indexu spotřebitelských cen se v České republice držela výrazně nad průměrem Evropské unie. To umožňuje vyrovnávání cenových hladin mezi Českou republikou a zeměmi západní Evropy. Způsobuje to však nepříznivé sociální dopady na lidi, kterým v posledních letech nevzrostly příjmy.


Poznejte lépe Fondy Kvalifikovaných Investorů!

Nechte nám na sebe kontakt, představíme Vám ty naše.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!






"Rostoucí mzdy v soukromém sektoru, platy ve veřejném sektoru a důchody v systému sociálního zabezpečení pomáhají navyšovat životní úroveň lidí. Zároveň však vedou k růstu spotřebitelských cen. Lidé, kterým se v posledních letech nenavýšily příjmy, se mají reálně hůře."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top